Trekvaart Haarlem-Leiden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trekvaart Haarlem-Leiden
Leidsevaart bij Hillegom
Jaar ingebruikname 1657
Van Marepoort
Naar Zijlpoort / Zijlsingel
Loopt door Leiden, Bollenstreek, Haarlem
Haarlemmerweg gezien van de Haarlemmertrekvaartbrug naar het noorden. Rechts op de voorgrond het stoombootje van Plug naar Noordwijk
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Trekvaart Haarlem-Leiden, ook wel bekend onder de namen Leidsevaart en Leidse Trekvaart, voor het traject Haarlem - Lisse, en Haarlemmertrekvaart voor het traject Lisse-Leiden, was een belangrijke route voor trekschuiten tussen de Nederlandse steden Haarlem en Leiden, door de Bollenstreek. De vaart begint in Leiden bij de voormalige Marepoort en in Haarlem bij de voormalige Zijlpoort aan de Zijlsingel. Een andere trekvaart met de naam Haarlemmertrekvaart loopt van Amsterdam naar Haarlem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1657 is in 17 jaar met uitsluitend mankracht en paardenkracht een vaarverbinding tussen de Hollandse steden Haarlem en Leiden gegraven, over een afstand van bijna 30 kilometer langs Heemstede, Bennebroek, Vogelenzang, Hillegom, Lisse, Voorhout, Warmond en Oegstgeest. Van Haarlem tot Halfweg onder Lisse Leidsevaart, ook wel Leidse Trekvaart, geheten en vanaf daar tot de Marepoort in Leiden Haarlemmertrekvaart.

De vaart heeft een lengte van 30 kilometer, de breedte varieert van 15 tot 30 meter en de diepte is ongeveer anderhalve meter.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Over de lengte van het hele traject zijn veel vaste bruggen. De vaart is dan geschikt voor pleziervaart, maar niet voor te hoge en brede boten. Doordat er veel witvis en in het voorjaar karpers zijn, is het water geliefd bij sportvissers. De Trekvaart kruist onder andere de Warmonder Leede en via deze rivier is er aansluiting op de Kagerplassen en van daar ook de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Trekvaart Haarlem-Leiden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.