Trekvaart Haarlem-Leiden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trekvaart Haarlem-Leiden
Leidsevaart bij Hillegom
Leidsevaart bij Hillegom
Jaar ingebruikname 1657
Van Marepoort
Naar Zijlpoort / Zijlsingel
Loopt door Leiden, Bollenstreek, Haarlem
Haarlemmerweg gezien van de Haarlemmertrekvaartbrug naar het noorden. Rechts op de voorgrond het stoombootje van Plug naar Noordwijk
Haarlemmerweg gezien van de Haarlemmertrekvaartbrug naar het noorden. Rechts op de voorgrond het stoombootje van Plug naar Noordwijk
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Trekvaart Haarlem-Leiden, ook wel bekend onder de namen Leidsevaart, Leidse Trekvaart, beide voor het traject Haarlem-Lisse, en Haarlemmertrekvaart voor het traject Lisse-Leiden (niet te verwarren met de Haarlemmertrekvaart naar Amsterdam), was een belangrijke route voor trekschuiten tussen Haarlem en Leiden, door de Bollenstreek. De vaart begint bij de voormalige Marepoort in Leiden en mondt uit in de Zijlsingel in Haarlem, nabij de voormalige Zijlpoort.

Geschiedenis[bewerken]

In 1657 is in 17 jaar met uitsluitend man- en paardenkracht een vaarverbinding tussen de Hollandse steden Haarlem en Leiden gegraven, over een afstand van bijna 30 kilometer langs Heemstede, Bennebroek, Vogelenzang, Hillegom, Lisse, Voorhout en Oegstgeest. Tot ‘Halfweg”, een halte binnen de gemeente Lisse ‘Leidsevaart’ (vroeger ook ‘Leidse trekvaart’) geheten en vanaf daar tot het eindpunt bij de Marepoort ‘Haarlemmer(trek)vaart’.

De vaart heeft een lengte van 30 kilometer, de breedte varieert van 15 tot 30 meter en de diepte is zo'n anderhalve meter.

Recreatie[bewerken]

Over de lengte van het hele traject zijn vele vaste bruggen, de Leidsevaart is dan ook geschikt voor pleziervaart, maar niet voor te hoge en brede boten. Hierdoor en doordat er veel witvis en in het voorjaar karpers zijn, is het water geliefd bij sportvissers. De Trekvaart kruist onder andere de Warmonder Leede, via deze rivier is er aansluiting op de Kagerplassen en later ook de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.

Externe links[bewerken]