Raaks (straat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raaks
De Raaks gezien richting de Gedempte Oude Gracht.
Geografische informatie
Locatie       Haarlem
Stadsdeel Haarlem-Centrum
Begin Gedempte Oude Gracht
Eind Raaksbruggen / Zijlvest
Algemene informatie
Aangelegd in 1868
Bestrating Asfalt en straatklinker
Geen toegang Autoverkeer
Bebouwing Raakskwartier, Albert Heijn
Prent van de waterpoort over de Haarlemse beek in 1860, met de twee raakstorens.

Raaks is een straat en voormalige waterloop in het oude centrum van Haarlem. Aan de noordzijde van de Raaks staan het voormalige hoofdpostkantoor uit 1920 en enkele panden van eind 19e eeuw. De zuidzijde van de Raaks wordt gevormd door winkels, appartementen en kantoren van het vernieuwde Raakskwartier.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Raaks parkeergarage in 1970

De Raaks was oorspronkelijk een waterloop. Bij de uitbreiding van Haarlem in de 15e eeuw kwam dit deel van de Haarlemse beek binnen de stadsmuren te liggen. Om de toegang tot de stad via de beek af te sluiten werd een waterpoort gebouwd met twee torens. 's Nachts werd de doorvaartopening in de poort afgesloten met een ketting (een raaks).

Halverwege de 19e eeuw werden de stadsmuren van Haarlem gesloopt en vele grachten gedempt. De twee torens van de Raaks werden in 1866 gesloopt. De Raaks werd in 1868 gedempt. In 1837 werd ten zuiden van de Raaks een gasfabriek gebouwd op een braakliggend terrein aan de Zijlvest.

De fabriek werd in 1902 gesloopt en op het terrein werden drie scholen (HBS-A, HBS-B en MULO) gebouwd en twee kerken met bijgebouwen, de Jacobs- of Vestekerk en de Hoeksteen. Tussen 1919 en 1922 werd aan de noordzijde van de Raaks een hoofdpostkantoor gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Dit monumentale voormalige postkantoor werd in 2011 verbouwd tot nieuw stadskantoor van de gemeente Haarlem.

In 1997 werden plannen ontwikkeld voor vernieuwing van het gebied ten zuiden van de Raaks, waar op dat moment een in 1970 gebouwde parkeergarage, twee scholen en twee kerken stonden. Protest tegen de nieuwbouwplannen voorkwam niet dat de HBS-A werd gesloopt, maar resulteerde wel in behoud van de Vestekerk. In dit nieuwe Raakskwartier is onder meer een stadskantoor gebouwd waar de gemeente Haarlem een deel van zijn ambtenaren huisvest.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de westzijde is halte Raaksbrug van de lijnen 50 en sinds december 2014 R-netlijnen 340, 346 en 356. In noordoostelijke richting is halte Nassaulaan van de lijnen 2, 3 en 73. In zuidoostelijke richting is halte Centrum/Verwulft met dezelfde lijnen en R-net lijn 300, voorheen de Zuidtangent geheten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Raaks, Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.