Jansweg (Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jansweg
Jansweg
Geografische informatie
Locatie       Haarlem
Stadsdeel Haarlem-Centrum
Wijk Oude Stad
Begin Jansstraat (Jansbrug)
Eind Prinsen Bolwerk / Kennemerplein
Algemene informatie
Genoemd naar Orde van Sint Jan
Bestrating Asfalt en klinkers
Openbaar vervoer Station Haarlem
Portaal  Portaalicoon   Steden

De Jansweg is een straat in het centrum van de Nederlandse stad Haarlem. De straat ligt in het verlengde van de Jansstraat en loopt vanaf de Jansbrug in noordelijke richting naar het Prinsen Bolwerk en het Kennemerplein.

De weg werd bij de uitbreiding van de stad met de Nieuwstad, thans Stationsbuurt geheten, binnen de stadsomwalling van de stad te liggen. Het resterende deel dat overbleef heet sindsdien de Schoterweg. De Kruisweg loopt ten westen van de Jansweg evenwijdig aan de weg.

De Jansweg is een van de belangrijke noord-zuidwegen in Haarlem-Centrum. Echter wordt zij door langzaam verkeer minder gebruikt dan de Kruisweg die onderdeel is van de Rode Loper. De Jansweg is een belangrijke aanrijroute voor de bussen die halteren op het Stationsplein dat is gelegen voor het Station Haarlem. De weg gaat onder de Spoorbrug over de Jansweg door.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Er bevinden zich aan de Jansweg 6 rijksmonumenten en 3 gemeentelijke monumenten.

Zo ligt aan Jansweg 39 het rijksmonumentale Hofje van Staats.[1] Het Tehuis voor militairen op nummer 34 betreft een gemeentelijk monument.

Jansweg 32-34. Tot de opheffing van de militaire functie van de Ripperdakazerne was hier het Protestants Militair thuis (PMT) gevestigd.
Zie de categorie Jansweg, Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.