Gedempte Oude Gracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gedempte Oude Gracht
Gezien vanaf het terras van V&D (2010)
Geografische informatie
Locatie       Haarlem
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 38′ OL
Begin Nassaulaan / Zijlstraat
Eind Spaarne / Turfmarkt
Lengte 740 m[1]
Algemene informatie
Bestrating Klinkers, asfalt
Geen toegang Voor autoverkeer in zuidelijke richting
Opvallende gebouwen Grote Houtstraat 70 (voormalig warenhuis van V&D)
Openbaar vervoer Buslijnen 2, 3, 73, 568 en R-netlijnen 300 en N30

De Gedempte Oude Gracht is een straat in het centrum van Haarlem. De naam verwijst naar de oude stadsgracht die hier tot 1859 heeft gelegen, en tot in de 15e eeuw de grens van de stad was. De gracht werd in de 19de eeuw gedempt door een onverwachte bijwerking van de drooglegging van het Haarlemmermeer. Hierdoor ging het Spaarne minder snel stromen, en konden de Haarlemse grachten niet goed worden gespuid, waaronder de Oude Gracht waardoor deze begon te stinken en voor drooglegging werd gekozen.

In 1995 werd de voormalige brandweerkazerne gelegen op nummer 135 gesloopt. Er werden toen bewoningssporen aangetroffen daterend uit de 12de eeuw, de eerste sporen van bebouwing dateerden uit de 15de eeuw.[2] In het noorden, ter hoogte van de Zijlstraat liep de gracht over in de Kraaienhorstergracht. In het zuiden ter hoogte van nummer 124 en net voorbij de Kleine Houtstraat werd de gracht smaller en heette het laatste stuk tot aan het Spaarne dan ook Smalle Gracht.[3]

In 2008 werd de straat gerenoveerd en heringericht.[4] Hierbij werd eenrichtingsverkeer voor auto's ingevoerd vanaf de Turfmarkt richting de Raaks; in tegengestelde richting is een vrije busbaan aangelegd.

De straat telt tientallen rijksmonumenten.

Zie de categorie Gedempte Oude Gracht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.