Nieuwe Leeuwarderweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwe Leeuwarderweg na de herprofilering
Herbestemming van tankstation (De tanker) in het Volewijckspark

De Nieuwe Leeuwarderweg is een deel van de Amsterdamse stadsroute s116 en loopt deels parallel aan het Noordhollandsch Kanaal van het Kraaienplein via Amsterdam-Noord naar Het Schouw. Ze zorgt voor een snelwegverbinding tussen de IJtunnel en de ringweg A10.[1] Voorbij Het Schouw gaat de weg verder als Provinciale weg 247. Haar naam kreeg ze per raadsbesluit op 27 mei 1970 en verwijst deels naar de Leeuwarderweg, een oude uitvalsweg vanuit Amsterdam-Noord richting Afsluitdijk en uiteindelijk Leeuwarden.

De brede vierstrooksweg met lange invoeg- en uitvoegstroken voor lokaal verkeer naar de ongelijkvloerse kruisingen werd opengesteld in 1968, gelijktijdig met de opening van de IJtunnel. Het ging ten koste van een groot deel van het Volewijkspark. Het tracé van de weg werd tussen 2007 en 2012 aangepast en verdiept door respectievelijk de aanleg van de Noord/Zuidlijn en de aanleg van het Volewijkspark, dat sinds een samenvoeging met het Florapark in 2014 Noorderpark is gaan heten.

De Nieuwe Leeuwarderweg kent slechts vijf huisnummers: 15 (Cultureel centrum De tanker in voormalig benzinestation), 16 (café De gele pomp, een voormalige benzinestation tegenover De tanker), 25 (P+R), 26 (onbestemd gebouwtje bij kruising IJdoornlaan) en 30 (Aannemingsbedrijf).

De Nieuwe Leeuwarderweg kreeg allerlei kunstwerk vanwege de benodigde ongelijkvloerse kruisingen. Om alles te kunnen realiseren werd de weg dan weer verdiept en dan weer verhoogd aangelegd. Kunstwerken zijn te vinden: