Hoogmade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoogmade
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hoogmade
Hoogmade
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Kaag en Braassem
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 35′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2017) 1710
Overig
Postcode 2355 ..
Netnummer 071
Belangrijke verkeersaders A4, N446
Foto's
Hoogmade aan de Does
Hoogmade aan de Does
Hoogmade gezien vanuit het zuiden
Hoogmade gezien vanuit het zuiden
Plattegrond van Hoogmade
Plattegrond van Hoogmade
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hoogmade is een dorp in de Zuid-Hollandse gemeente Kaag en Braassem en ligt ten oosten van Leiden en ten noordwesten van Alphen aan den Rijn. Hoogmade ligt aan het riviertje de Does. Ten oosten van Hoogmade ligt de Wijde Aa.

Geschiedenis[bewerken]

Hoogmade centrum

Hoogmade wordt in de dertiende eeuw (1252) voor het eerst genoemd in schriftelijke bronnen als het wordt geschonken aan Dirk van Poelgeest. Het tweede lid van de naam -made betekent hooiland (vergelijk ook Alkemade).

Het was van circa 1255 tot 1572 een hoge heerlijkheid. De heer van Hoogmade was gerechtigd zware straffen uit te spreken, waaronder de doodstraf. Daarna werd Hoogmade wegens insolvabiliteit door de weduwe van Poelgeest verkocht aan de rijke koopman Cornelis Sprongh voor 60 duizend gulden,[1] en werd het een lage heerlijkheid. In de Franse tijd werden de heerlijke rechten vanaf 1795 afgeschaft en werden de heerlijkheden (en daarmee het feodalisme) opgeheven. In de 19e eeuw is het dorp in verval geraakt, maar in de jaren 50 van de 20ste eeuw kwam hierin een kentering en is men begonnen aan de ontwikkeling

Tot 1855 was Hoogmade een zelfstandige gemeente. Daarna werd het achtereenvolgens onderdeel van de gemeente Woubrugge (1855), van de gemeente Jacobswoude (1991) en van de gemeente Kaag en Braassem (1 januari 2009), een samengaan van Alkemade en Jacobswoude.

Monumenten[2][bewerken]

Een monumentale woonboerderij aan de Boskade in Hoogmade, bewoond door Cees van Leeuwen, moest omstreeks 2002 wijken voor de aanleg van de HSL.

Zie ook

Molens van Hoogmade[bewerken]

Sport en recreatie[bewerken]

Deze plaats is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad geheten. De route komt via de weilanden van Leiderdorp en loopt langs de Wijde Aa naar Woubrugge.