Zandvliet (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zandvliet
Plaats in België Vlag van België
Zandvliet (plaats)
Zandvliet (plaats)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Coördinaten 51° 22′ NB, 4° 19′ OL
Algemeen
Inwoners (31-12-2007) 3695
Detailkaart
Zandvliet (plaats)
Zandvliet (plaats)
Locatie in Antwerpen
Foto's
Zandvlied (Santvliet) op een kaart van Bleau uit 1645
Zandvlied (Santvliet) op een kaart van Bleau uit 1645
Portaal  Portaalicoon   België

Zandvliet is een Belgisch dorp dat onderdeel is van het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo.

Toponymie[bewerken]

De plaats wordt al in 1135 genoemd als Santflit. Dit betekent "bevaarbare vliet door het zand".

Geschiedenis[bewerken]

Ancien Régime[bewerken]

In 1622 liet de Spaanse veldheer Ambrosius Spinola een schans met zeven bolwerken rondom Zandvliet bouwen. De vesting diende om Antwerpen beter te kunnen verdedigen tegen de Noordelijke Nederlanden. De werken namen zes jaar in beslag en gaven het dorp het uitzicht van een vestingstad. Aan het begin van de achttiende eeuw verjoegen de Fransen de Spanjaarden definitief uit Zandvliet waarna de vesting werd geslecht. In het stratenpatroon van Zandvliet kan men nu nog grotendeels het tracé terugvinden van de toenmalige vesting (Conterscherp, Zuidvest, Begijnhoeve).

De kerk van Zandvliet werd meermaals verwoest tijdens de oorlogen tegen Spanje. Zij werd in 1648 herbouwd door de abt van de Sint-Michielsabdij te Antwerpen, die in 1674 van Karel II de heerlijkheden Santvliet en Beirendrecht had gekregen, met hoge en lage rechtsmacht.

Moderne tijd[bewerken]

Nadat België in 1830 onafhankelijk was geworden, werd J. Bril de eerste Belgische burgemeester van Zandvliet. In 1887 werd tussen Antwerpen en Bergen op Zoom een tramlijn aangelegd die ook Zandvliet aandeed. Op de lijn werden hoofdzakelijk suikerbieten naar Bergen op Zoom vervoerd, maar er vond ook personenvervoer plaats.

In 1958 werden Berendrecht, Zandvliet en Lillo bij Antwerpen gevoegd en werd het polderlandschap grotendeels onteigend voor de havenuitbreiding. Sinds de decentralisatie van 2000 gaan deze drie oude gemeenten die het postnummer 2040 delen samen als het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo of Bezali door het leven. De afkorting Bezali is in het verleden vaak gebruikt door de media, zoals kranten en tv-zenders. De inwoners van Berendrecht-Zandvliet-Lillo zijn trots op de namen van "hun" dorpen, en wensen dan ook de nadruk te leggen op de volledige naam van het district, zodat de dorpsnamen nooit vergeten zullen worden. De naam Zandvliet is daarnaast bekend gebleven, dankzij de vernoeming van een van de grootste zeesluizen ter wereld, de Zandvlietsluis (1967).

Grensovergang[bewerken]

Nabij Zandvliet ligt de grensovergang tussen Nederland en België, waar de Nederlandse A4 overgaat op de Belgische A12 en vice versa, het is een belangrijke autosnelwegverbinding voor het verkeer tussen Rotterdam en Antwerpen. Hedendaags wordt de voormalige overgang gebruikt als op- en afrit voor Zandvliet en de Antwerpse Haven. Daarnaast is het terrein geschikt als parkeerplaats, al is dit niet specifiek aangegeven.

Cultuur[bewerken]

Bijnaam[bewerken]

De inwoners van Zandvliet staan ook onder hun bijnaam "Kieviten" bekend.[1]