Hoekpolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hoekpolder
Waterschap in Nederland
Locatie op de polderkaart van W.H. Hoekwater uit 1901
Locatie
Provincie Zuid-Holland
Coördinaten 52°1'11,39"NB, 4°18'49,54"OL
Oppervlakte 18 ha  
Geschiedenis
Opgericht rond 1460
Opgeheven 1977
Opgegaan in Hoogheemraadschap van Delfland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Hoekpolder is een polder en een voormalig waterschap in de gemeente Rijswijk, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Het waterschap was verantwoordelijk voor de waterhuishouding in de polder.

Sinds 2008 heeft de polder de functie van waterberging. Het gebied grenst in het noordwesten aan de Schaapweipolder en in het noordoosten aan de Plaspoelpolder.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Archeologisch onderzoek leverden sporen van de Gantel op, een van de vloedkreken die zich die zich tot in het begin van de jaartelling uitstrekten tot Delft en Pijnacker.
Tot de 12e eeuw was het gebied van het huidige Rijswijk, met uitzondering van de Romeinse tijd, nagenoeg onbewoond.[1] In de twaalfde eeuw ontstond vraag naar landbouwgrond en het veengebied van Rijswijk werd in fases vanuit de strandwal (Van Vredenburchweg) ontgonnen. Binnen het ontgonnen gebied werden sloten voor de waterhuishouding gegraven. Aanvankelijk kon het water zijn weg naar de zee op een natuurlijke manier vinden, maar door bodemdaling werd de ontwatering een probleem. In 1445 werd er daarom voor het eerst een molen gebouwd die o.a. het gebied van zuid Rijswijk moest ontwateren. In de loop van de 15e eeuw werden de polders van Rijswijk ingericht, waaronder de Hoekpolder, met ieder een eigen molen. De Hoekpoldermolen sloeg het water uit de polder uit op de Dulder.

Gemaal van de Hoekpolder
kaart 1712