Hyperloop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Impressie van een capsule van de hyperloop: een luchtcompressor aan de voorkant, een compartiment voor reizigers in het midden, een batterijcompartiment aan het einde en hoovercraftachtige ski's onder de capsule.
Een 3D-schets van de hyperloopinfrastructuur; de stalen tunnels zijn hier transparant weergegeven.

De hyperloop is een concept voor een toekomstig transportsysteem uit de koker van ondernemer Elon Musk. Het is bedacht als transportsysteem in een luchtdrukbuis, en enigszins vergelijkbaar met buizenpost, waarbij goederen door buizen getransporteerd worden. Een hyperloopbuis zou echter breder dienen te zijn en een ander groot verschil is dat bij buizenpost met overdruk gewerkt wordt, terwijl de hyperloop een middenvacuüm vereist. Het traject Los Angeles - San Francisco wordt genoemd als mogelijkheid, dat in 30 minuten afgelegd zou dienen te worden.

Geschiedenis[bewerken]

Om de technologische ontwikkelingen een boost te geven, heeft het bedrijf van Elon Musk, SpaceX, in juni 2015 de Hyperloop Pod Competition gestart. SpaceX bouwde een testbaan op halve schaal van 1,6 km lang, naast hun hoofdkantoor in Californië. Studententeams, maar ook bedrijven, konden meedoen aan deze competitie met een hyperloop-pod op halve schaal. In januari 2017 streden drie teams die een jaar eerder op basis van hun ontwerp geselecteerd waren, tegen elkaar, waaruit het beste hyperloop-voertuig moest blijken. Het Nederlandse studententeam van de TU Delft dat deel nam aan de competitie onder de naam Delft Hyperloop won de competitie. Een Duits team (WARR uit München) won het klassement door de hoogste snelheid te halen. Er zijn inmiddels ook commerciële, niet aan SpaceX gerelateerde initiatieven om hyperloopsystemen op te zetten.

Werking[bewerken]

Het concept bestaat uit twee bijna luchtledige pijpen, gedacht wordt aan 1/1000 atmosfeer. In een buis worden capsules geplaatst waarin goederen en/of mensen met hoge snelheid vervoerd kunnen worden. Deze capsules hebben in een van de ontwerpen de afmeting van een personenauto, met plaats voor 10-20 personen. De maximumsnelheid die behaald kan worden moet rond de 1200 km/u gaan liggen. Er wordt beoogd de capsules met een frequentie van 0,5 tot 2 per minuut te laten vertrekken. Het systeem zou vooral op afstanden onder de 1000 kilometer interessant zijn, daarboven zou een vliegverbinding efficiënter zijn. Hyperloop heeft vanuit verschillende hoeken veel kritiek ontvangen; critici stellen onder meer vraagtekens bij de kostenraming en de veiligheid van het concept.