Defensie van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Defensie van Nederland
Flag of the Netherlands.svg
Instanties

Ministerie van Defensie
Nederlandse Krijgsmacht
Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst

Krijgsmachtdelen

Koninklijke Landmacht
Koninklijke Luchtmacht
Koninklijke Marine
Koninklijke Marechaussee

Interservice-organisaties

Commando DienstenCentra
Defensie Materieel Organisatie

Functies

Minister van Defensie
Commandant der Strijdkrachten
Inspecteur-generaal der Krijgsmacht

De Nederlandse defensieorganisatie (kortweg: Defensie) valt onder verantwoording en toezicht van het ministerie van Defensie. Het wordt gevormd door het departement, de krijgsmacht en ondersteunende organisaties. De minister van Defensie heeft de politieke leiding over Defensie. De militaire leiding van de krijgsmacht berust bij de Commandant der Strijdkrachten; de regering heeft echter het opperbevel over de krijgsmacht.

Uitgaven[bewerken]

De begrote uitgaven voor defensie bedragen in 2007 ca. € 7,9117 miljard en voor 2008 is dit bedrag verhoogd naar 8,195 miljard euro. Dit komt neer op ongeveer 1,66% van het bbp.[1] In 2012 werd hier echter 1 miljard euro op gekort, waardoor het budget in 2014 € 7.602.033.000[2] (1,17% van het BBP[3]) was.

Organisatie[bewerken]

Het departement[bewerken]

Het departement is het feitelijke ministerie. Naast de minister van Defensie, de staatssecretaris en de inspecteur-generaal der Krijgsmacht (IGK), omvat het departement de Bestuursstaf. Deze wordt geleid door de secretaris-generaal en bestaat naast de verschillende (hoofd)directies onder meer uit:

De krijgsmacht[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook het hoofdartikel Nederlandse krijgsmacht

De Nederlandse krijgsmacht is de militaire organisatie van het Koninkrijk der Nederlanden. Het bestaan, de taken van en het gezag over de krijgsmacht zijn vastgelegd in Artikel 97 van de Nederlandse Grondwet:[4]

1. Ten behoeve van de verdediging en ter bescherming van de belangen van het Koninkrijk, alsmede ten behoeve van de handhaving en de bevordering van de internationale rechtsorde, is er een krijgsmacht. 2. De regering heeft het oppergezag over de krijgsmacht.

De krijgsmacht bestaat uit:

Sinds september 2005 zijn dit echter geen zelfstandige krijgsmachtdelen met een eigen bevelhebber meer. De krijgsmacht bestaat sindsdien uit drie operationele commando's die direct onder de Commandant der Strijdkrachten vallen, en uit de marechaussee:

Ondersteunende organisaties[bewerken]

De ondersteunende organisaties zijn georganiseerd in twee defensieonderdelen:

Dienstplicht[bewerken]

Het bestaan van militaire dienstplicht is vastgelegd in Artikel 98 van de Nederlandse Grondwet.[4] Momenteel is de oproeping in werkelijke dienst opgeschort en de krijgsmacht bestaat daardoor thans geheel uit beroepspersoneel. Naar schatting zijn ruim 2,8 miljoen mannen en 2,7 miljoen vrouwen geschikt voor militaire dienst. In totaal dienen ruim 45.000 militairen bij de krijgsmacht.

Open dagen[bewerken]

Diverse onderdelen van de Nederlandse Defensie houden open dagen, die zijn bedoeld om een breder publiek te laten kennismaken met de krijgsmacht. Naast het organiserende defensieonderdeel zijn ook andere onderdelen en organisaties van defensie vertegenwoordigd.

Vanwege bezuinigingen zal vanaf 2010 één defensieonderdeel afwisselend geen open dag organiseren. In 2010 zal de Marine geen open dagen organiseren, in 2011 is de Landmacht aan de beurt.

Nederlandse deelname aan militaire missies[bewerken]

Zie ook[bewerken]