Mijnenjager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Duitse mijnenjager van de klasse 332

Een mijnenjager is een vaartuig ingericht voor het opsporen en vernietigen van zeemijnen.

Anders dan bij vegen, waarbij men met diverse soorten veegtuig een gebied mijnenvrij probeert te maken door het 'blind' te vegen, wordt bij de mijnenjacht met behulp van sonar actief naar mijnen gezocht.

Mijnen worden onschadelijk gemaakt door ze op te blazen met behulp van een springlading die geplaatst wordt door duikers of door een onderwaterrobot.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Koninklijke Marine werden in de jaren zestig vier mijnenvegers van de Dokkumklasse verbouwd tot mijnenjager. Vanaf 1983 werden voorts de mijnenjagers van de Alkmaarklasse in dienst genomen. Deze zijn gezamenlijk met België en Frankrijk (tri-partite) ontworpen.

Aangezien mijnenjagers in de buurt van zeemijnen opereren zijn deze schepen dusdanig geconstrueerd, dat hun akoestische en magnetische signatuur[1][2][3] is geminimaliseerd, twee belangrijke ontstekingsbronnen voor zeemijnen. Geluidsvermindering vindt plaats door installaties met behulp van trillings- en schokdempers zo veel mogelijk te isoleren van de romp. Het gebruik van stille elektrische aandrijvingen[4] en laagmagnetische elektromotoren[5] hebben een reductie van de magnetische signatuur tot gevolg. Doordat zeemijnen kunnen reageren op stalen scheepsrompen werden (en worden) mijnenbestrijdingsvaartuigen zo veel mogelijk van hout en non-magnetische metalen gemaakt. De Tripartitemijnenjagers waren de eerste vaartuigen die geheel van vezelversterkte kunststof (glasvezel en polyester) zijn gemaakt. Binnen de marine hebben ze dan ook bijnamen als "plastic badkuipen" en "tupperware-boten" gekregen.

Mijnenjagers zijn in het algemeen kleine schepen met een geringe diepgang. Ze opereren vaak in vaarwegen en havens. Om een optimale manoeuvreerbaarheid te genereren, worden Voith-Schneider-propellers of roerpropellers ingezet. Een aantal mijnenjagers is voorzien van catamaran romp om een breed en stabiel platform te genereren, met minimaal onderwater contact om een vermindering van de uitgestraalde signatuur bereiken.

België[bewerken | brontekst bewerken]

De Belgische marine beschikt over vijf mijnenjagers. In januari 2018 kondigde de federale regering de aankoop van zes nieuwe mijnenjagers aan om de oude te vervangen voor een bedrag van 1,1 miljard euro. De bestelling zou samen geplaatst worden met de bestelling van eveneens zes mijnenjagers voor de Nederlandse Koninklijke Marine. De Belgische en Nederlandse marine werken al enkele jaren nauw samen voor onder andere de opleiding van matrozen en de aankoop van militair materieel.[6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Minesweepers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.