Pernis (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pernis RET Metro
Pns2.jpg
Plaats Pernis
Afkorting Pns
Opening 4 november 2002
Perrons 2
Perronsporen 2
Metrolijn  A   C 
Stadsbus 69
Nachtbus BOB-bus: B7
Vervoerder RET
Reizigers 1139 (2014)[1] per dag
Coördinaten 51° 53′ NB, 4° 23′ OL
Pernis (metrostation)
Pernis (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het Rotterdamse metrostation Pernis is gelegen aan lijn C en maakt deel uit van de verlenging van de oost-westlijn die op 4 november 2002 werd geopend. Dit project werd Beneluxlijn genoemd.

Het station ligt ingeklemd tussen de autosnelweg A4 en de dorpskern van Pernis, een plaatsje dat midden in het Rotterdamse havengebied ligt. De opening van het metrostation betekende een grote verbetering voor de ontsluiting van Pernis met het openbaar vervoer. Voorheen was het dorp uitsluitend per bus bereikbaar. Het eilandperron van station Pernis is beschut door een overkapping, die door haar vorm tegelijkertijd de scheiding tussen het dorp en de snelweg markeert.

Genoemde buslijn is RET lijn 69, lopend van metrostation Pernis naar metrostation Zuidplein door het tussenliggende havengebied. De bus rijdt alleen in de ochtend- en avondspits.

Tussen april 2017 en juli 2017 en tussen september 2017 en februari 2018 word station Pernis tijdelijk in de spits ook bediend door metrolijn A (Behalve schoolvakanties). Dit door de aansluiting op de bus naar Vlaardingen bij station Vijfsluizen.