Parkweg (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Parkweg RET Metro
Pwg2.jpg
Plaats Schiedam
Afkorting Pwg
Opening 4 november 2002
Perrons 1 Eilandperron
Perronsporen 2
Metrolijn  A   C 
Vervoerder RET
Reizigers 2235 (2014)[1] per dag
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 24′ OL
Parkweg (metrostation) (Metro van Rotterdam)
Parkweg (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Parkweg is een ondergronds metrostation in Schiedam aan lijn C van de Rotterdamse metro. Station Parkweg bevindt zich in de Schiedamse wijk Nieuwland en is gebouwd onder de kruising van de Burgemeester Honnerlage Gretelaan en de Parkweg.

Het station werd voor reizigers geopend in november 2002 (als onderdeel van de Beneluxlijn) en is ontworpen door architect Hans van Heeswijk. Het eilandperron ligt direct onder straatniveau en kan bereikt worden door middel van trappen, een roltrap en een lift, die zich in twee grote koepels aan de uiteinden van het station bevinden. Tussen de beide ingangen bevinden zich twee kleinere koepels, waardoor overdag daglicht in het station binnenvalt en 's avonds licht vanuit het station de bovengrondse stationsomgeving verlicht. De lichtkoepels vormen de voornaamste ornamenten van het station, dat verder redelijk eenvoudig is afgewerkt.

Tussen april 2017 en de opening van de Hoekse Lijn (begin 2019) wordt station Parkweg tijdelijk in de spits ook bediend door metrolijn A (behalve tijdens schoolvakanties). Dit heeft te maken met de ombouw van de Spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland en vanaf station Vijfsluizen pendelbussen richting Vlaardingen rijden.

Zuidelijke entree metrostation Parkweg