Troelstralaan (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Troelstralaan RET Metro
Station troelstralaan.jpg
Plaats Schiedam
Afkorting Tsl
Opening 4 november 2002
Perrons 2
Perronsporen 2
Metrolijn  A   C 
Vervoerder RET
Reizigers 2592 (2014)[1] per dag
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 23′ OL
Troelstralaan (metrostation)
Troelstralaan (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Troelstralaan is een metrostation in Schiedam, gelegen aan metrolijn C. Het station werd geopend op 4 november 2002, als onderdeel van de Beneluxlijn (verlengde Calandlijn), de laatste grote uitbreiding van het Rotterdamse metronet.

Station Troelstralaan heeft een bijzondere ligging en kreeg een daarop aangepast ontwerp. Aan de oostzijde van het station komt de metro bovengronds, het uiteinde van het perron ligt nog net in de tunnel. Het station bevindt zich vervolgens in de openlucht - weliswaar voorzien van een overkapping - naast een vijver en enkele meters onder het straatniveau. Direct ten westen van het station duiken de sporen het talud van de Vlaardingerdijk in, die voor de metrolijn een soort "bovengrondse tunnel" vormt. Het metrostation is genoemd naar de P.J. Troelstralaan.

Het eilandperron van het metrostation is te bereiken via toegangen aan beide uiteinden en de stationshal aan de Troelstralaan.

Tussen april 2017 en juli 2017 en tussen september 2017 en februari 2018 wordt station Troelstralaan tijdelijk in de spits ook bediend door metrolijn A (behalve tijdens schoolvakanties). Dit door de aansluiting op de bus naar Vlaardingen bij station Vijfsluizen.