De Akkers (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RET metro logo.svg
De Akkers
Station deakkers.jpg
Plaats Spijkenisse
Afkorting Aks
Opening 25 april 1985
Reizigers 3466 (2014)[1] per dag
Metrostation
Metrovervoerder RET
Perrons 1 (Eilandperron)
Perronsporen 2
Metro
Lijn Richting Volgend station
 C  De Terp Heemraadlaan
 C  De Akkers Eindpunt
 D  Rotterdam Centraal Heemraadlaan
 D  De Akkers Eindpunt
Tram en bus
Busvervoerder EBS & RET
Stadsbus 81 & 85
Nachtbus BOB-bus: B8
Ligging
Coördinaten 51° 50′ NB, 4° 19′ OL
De Akkers (Metro van Rotterdam)
De Akkers
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het Rotterdamse metrostation De Akkers is het eindpunt in Spijkenisse van metrolijn C en D. Het is een van de drie stations te Spijkenisse. Het station werd op 25 april 1985 geopend door de toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Neelie Smit-Kroes. In 2003 heeft het station een renovatie ondergaan waarbij het station een modernere en lichtere uitstraling verkreeg.

Achter het station liggen vier aan elkaar gekoppelde opstelsporen, waar 's nachts metro's gestald worden. Aan het eind van deze opstelsporen staan twee grote walvisstaarten welke symbolisch het einde van het gecombineerde metrotraject van lijn C en D weergeven. Het uiteinde ligt op ongeveer 500 meter van het station in het Vogelenzangpark. Onder (en ingebouwd in) het metrostation ligt het winkelcentrum Akkerhof. Oorspronkelijk waren achter beide sporen vrijliggende uitloopsporen van 300 meter lengte aanwezig. In het kader van de bouw van de Beneluxlijn (metrolijn C) zijn deze verlengd tot de huidige lengte.

In de nacht van dinsdag 31 oktober op woensdag 1 november 2006 raakte een deel van het station zwaar beschadigd bij een grote brand. De brand ontstond in een metrostel (5200-series) op spoor 1, en sloeg over naar twee andere metrostellen. Daarbij zijn twee metrostellen onherstelbaar beschadigd geraakt en het dak van het station boven spoor 1 raakte ook zwaar beschadigd. Het dak werd kort daarna tijdelijk hersteld. In mei 2007 is dit deel van het dak ontmanteld om deze definitief te kunnen herbouwen.

Overstapmogelijkheden op bus[bewerken | brontekst bewerken]

Soort bus Lijn Richting Via
Stadsbus 81 De Elementen Sterrenkwartier, Spijkenisse Centrum
Stadsbus 81 De Schouw Vriesland
Stadsbus 85 Spijkenisse Centrum Vogelenzang
BOB-bus B8 Rotterdam Centraal Maaswijk, Spijkenisse Centrum, Hoogvliet Centrum

Optionele verlengingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ongeveer gelijktijdig met de bouw van metrostation De Akkers zijn de omliggende wijken De Akkers en Vogelenzang gebouwd. Vogelenzang bevindt zich direct achter het metrotraject waarbij op last van de provincie een open park in plaats van woningbouw moest worden ingepland. Hierdoor ontstond de mogelijkheid het metrotraject eventueel door te kunnen trekken wanneer dit gewenst zou zijn waarbij geen woningafbraak nodig zou zijn. In klassieke doortrekkingsplannen werd daarbij vooral gedacht aan de andere groeikern op Voorne-Putten, zoals Hellevoetsluis en Brielle. Meer recentelijk werd geopperd mogelijk het metrotraject richting het noorden om te buigen naar een nieuw te bouwen bedrijventerrein bij Geervliet. In ieder geval is in 2002 een gedeelte van de vrije ruimte achter De Akkers gebruikt voor de verlenging van het uitloopspoor.

Zie de categorie De Akkers (Rotterdam metro) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.