Hoogvliet (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RET metro logo.svg
Hoogvliet
Metrostation Hoogvliet.jpg
Plaats Hoogvliet
Afkorting Hvt
Opening 25 oktober 1974
Reizigers 5065 (2014)[1] per dag
Vervoerder RET
Metrostation
Perrons 2
Perronsporen 2
Metro
Lijn Richting Volgend station
 C  De Terp Tussenwater
 C  De Akkers Zalmplaat
 D  Rotterdam Centraal Tussenwater
 D  De Akkers Zalmplaat
Tram en bus
Stadsbus 78 & 80
Nachtbus BOB-bus: B7
Ligging
Coördinaten 51° 52′ NB, 4° 22′ OL
Hoogvliet (Metro van Rotterdam)
Hoogvliet
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het metrostation Hoogvliet, gelegen in de Rotterdamse stadsdeel Hoogvliet is een van de drie (bovengrondse) stations van de Rotterdamse metro in deze deelgemeente. De andere stations zijn Zalmplaat en Tussenwater.

Via het busstation met enkele winkels bij het metrostation is er verbinding met de diverse wijken van Hoogvliet.

Het station wordt bediend door zowel lijn C als lijn D. Vanaf 23 augustus 2004 tot 28 augustus 2006 was Hoogvliet in de avonduren het eindpunt van lijn C.

Het station heeft een aantal gedaanteverwisselingen ondergaan. Van oorsprong was het station, net als de overige station blauw en voorzien van één roltrap (in de richting Rotterdam). In de jaren 80 is er een extra roltrap voor de richting Spijkenisse. Eind jaren 90 is de stationshal verdwenen en vervangen door een winkel. Tevens zijn de deuren verplaatst naar het midden van het station, tussen de deuren zijn aan weerszijden 2 liften geplaatst. Ter voorbereiding van de komst van de oost-westlijn is de blauwe kleur vervangen door rood/blauwe kleuren. In het kader van de OV-chipkaart is het station in de krappe ruimte op de begane grond voorzien van tourniquets. Voor de reizigers die gebruikmaken van de roltrap zijn de tourniquets op het perron geplaatst.

Ook het busstation is regelmatig van gedaante veranderd. Zo zijn aan begin van de jaren 90 een groenteboer, een bakker en een snackbar verrezen onder de overkappingen. Hierbij is de overkapping tussen het metrostation en de bussen gesloopt om het stationsgebied veiliger te maken. Dit heeft er wel toe geleid dat bij slecht weer de ruimte op de begane vloer in het metrostation vol staat met reizigers die droog op hun bus willen wachten. De afstand tussen de metro en de bussen lijkt op het eerste gezicht wat groot. In het verleden heeft hier een wachthokje gestaan voor buschauffeurs. Bij de laatste verbouwing van het station is de wachtruimte onder gebracht in het station zelf. Het busstation bij de metro heeft vijf busperrons (A-E) waarvan er drie voor reguliere busdiensten worden gebruikt.

Buslijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Perron Lijn Richting Via Bijzonderheden
A 78 Oude Wal Westpunt
B7 Rotterdam Centraal Hoogvliet Centrum, enkele ritten ook via Pernis of als lijn B8 naar Spijkenisse Centrum BOB-bus, rijdt alleen in het weekend.
B 78 Oude Wal Oudeland
D 80 Hoogvliet Centrum Boomgaardshoek, Zalmplaat, Meeuwenplaat Route overdag (maandag t/m zaterdag).
80 Zalmplaat Meeuwenplaat Route 's ochtends vroeg, 's avonds en op zondag.
Zie de categorie Hoogvliet (Rotterdam metro) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.