Poeldijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Poeldijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Poeldijk (Zuid-Holland)
Poeldijk
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Westland Westland
Coördinaten 52° 1′ 30″ NB, 4° 13′ 19″ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,52 km²
Inwoners
(2021-01-01)
7.110[1]
(4.678 inw./km²)
Overig
Postcode 2685
Woonplaatscode 2661
Detailkaart
Kaart van Poeldijk
Poeldijk binnen de gemeente Westland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Poeldijk (Westlands: Duh Poeluk) is een kerkdorp in de voormalige gemeente Monster, en in de huidige gemeente Westland. Poeldijk heeft ongeveer 7.110 inwoners (1 januari 2021) en ligt grofweg tussen Monster, Honselersdijk, Wateringen en Den Haag in.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Landhuis Torenzicht, uit begin zeventiende eeuw en afgebroken in 1912. Schilderij van Charles Dankmeijer.

Poeldijk is ontstaan langs de noordelijke dijk van de Gantel rond het jaar 1000. De naam komt van het water dat ontstond achter de dam nadat de Gantel was afgedamd. Het dorp bestond uit een verzameling boerderijen langs de dijk en in de dertiende eeuw kreeg het een eigen kapel. De oudste vermelding van de naam 'Poeldiic' stamt uit 1280. Het gebied hoorde bij de heerlijkheid Monster en viel onder de parochie van Monster.[2]

Het poelengebied bestaat uit veenlagen, wat een vruchtbare bodem is voor de tuinbouw. Begin zeventiende eeuw werd langs de Wateringseweg het landhuis Torenzicht gebouwd. Vanaf de achttiende eeuw werd de tuinbouw en later de glastuinbouw steeds verder uitgebreid. Nadat rond 1897 verwarmde kassen waren geïntroduceerd groeide Poeldijk uit tot een centrum van de druiventeelt. In Poeldijk staat sinds 1930 een standbeeld ter nagedachtenis van Franciscus Verburch, waarvan lang gedacht werd dat hij de grondlegger was van de Westlandse druiventeelt. Hier is echter geen bewijs voor. Het standbeeld werd gemaakt door August Falise. Pastoor Verburch bediende een schuilkerk in Poeldijk en bediende vanuit het dorp ook andere dorpen in de omgeving.[3]

De rooms-katholieke Sint-Bartolomeüskerk wordt ook wel de 'kathedraal van het Westland' genoemd. Deze forse laat-neogotische kruisbasiliek verrees in 1924-1926 naar een uit 1913 daterend ontwerp van architect Nicolaas Molenaar sr. De kerk verving een voorganger uit 1849-1850.

Veiling Westland, ooit de grootste groenteveiling ter wereld, was gevestigd in Poeldijk, maar doet nu niet meer als zodanig dienst. Het voormalige veilinggebouw van de oude Groentenveiling van Poeldijk, die opging in Veiling Westland uit 1929, werd in zakelijk-expressionistische stijl ontworpen door architect Egbert Reitsma en is een rijksmonument.

Tot 2004 was Poeldijk onderdeel van de gemeente Monster en daarna van de gemeente Westland.

Geboren in Poeldijk[bewerken | brontekst bewerken]

  • Simon Koene (30 maart 1946), beeldend kunstenaar en een van de belangrijkste etsers van Nederland. Geboren in een groot gezin van elf kinderen in de Julianastraat op nummer 29. Van 1979 tot 2011 was hij docent aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn gehele etsoeuvre bevindt zich in het Rijksmuseum.
  • Leo Duyndam (2 januari 1948 - 26 juli 1990), Nederlands wielrenner
  • Mandy Mulder (3 augustus 1987), zeilster, winnares zilveren medaille op de Zomerspelen van Beijing.
  • Tessa van Zijl (5 april 1996), handbalster
  • Lennard Hofstede (29 december 1994), wielrenner

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Rondje Poeldijk[bewerken | brontekst bewerken]

In Poeldijk is er elk jaar ook een feestweek: Rondje poeldijk

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]