Poeldijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Poeldijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Poeldijk
Poeldijk
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Westland Westland
Coördinaten 52° 2′ NB, 4° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,52 km²
Inwoners (2008) 5.065
(3.379 inw./km²)
Detailkaart
Poeldijk binnen de gemeente Westland
Poeldijk binnen de gemeente Westland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Poeldijk (Westlands: Poeluk) is een kerkdorp in de voormalige gemeente Monster, en in de huidige gemeente Westland. Poeldijk heeft ongeveer 5.940 inwoners (1 januari 2008) en ligt grofweg tussen Monster, Honselersdijk, Wateringen en Den Haag in.

De dijk die tussen het poelengebied en de rivier de Gantel lag werd de Poeldijk genoemd. Daaraan werden een aantal boerderijen gebouwd en in de dertiende eeuw kreeg het een eigen kapel.

Het poelengebied bestaat uit veenlagen, wat een vruchtbare bodem is voor de tuinbouw. Vanaf de achttiende eeuw werd de tuinbouw en later de glastuinbouw steeds verder uitgebreid. Nadat rond 1897 verwarmde kassen waren geïntroduceerd groeide Poeldijk uit tot een centrum van de druiventeelt. In Poeldijk staat sinds 1930 een standbeeld ter nagedachtenis van Franciscus Verburch, die de grondlegger was van de Westlandse druiventeelt. Dit standbeeld werd gemaakt door August Falise.

De rooms-katholieke Sint-Bartholomeuskerk wordt ook wel de 'kathedraal van het Westland' genoemd. Deze forse laat-neogotische kruisbasiliek verrees in 1924-1926 naar een uit 1913 daterend ontwerp van architect Nicolaas Molenaar sr. De kerk verving een voorganger uit 1849-1850.

De grootste groenteveiling ter wereld, Veiling Westland, was gevestigd in Poeldijk, maar doet nu niet meer als zodanig dienst. Het voormalige veilinggebouw van de oude Groentenveiling van Poeldijk, die opging in Veiling Westland uit 1929, werd in zakelijk-expressionistische stijl ontworpen door architect Egbert Reitsma en is een rijksmonument.

Geboren in Poeldijk[bewerken]

  • Leo Duyndam (2 januari 1948 - 26 juli 1990), Nederlands wielrenner.
  • Mandy Mulder (3 augustus 1987), zeilster, winnares zilveren medaille op de Zomerspelen van Beijing.
  • Tessa van Zijl (5 april 1996), handbalster
  • Simon Koene (30 maart 1946), beeldend kunstenaar en publicist, is een van de belangrijkste etsers van de twintigste eeuw. Koene was van 1979 tot 2011 docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is meerdere malen onderscheiden onder meer met de Jacob Maris Aanmoedigingsprijs, de Jacob Hartogprijs en de Karel Klinkenbergprijs voor Grafiek en Tekenkunst. Zijn werk is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Koene was van 2000 tot 2006 bestuurslid en voorzitter van de Tentoonstellingscommissie van Pulchri Studio in Den Haag en publiceerde vele artikelen over kunst. In zijn autobiografie Groeipijn (2012) besteedt hij uitgebreid aandacht aan zijn jeugd in Poeldijk.

Zie ook[bewerken]

Rondje Poeldijk[bewerken]

In Poeldijk is er elk jaar ook een feestweek: Rondje poeldijk

Afbeeldingen[bewerken]