Maasdijk (Westland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maasdijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Maasdijk (Westland) (Zuid-Holland)
Maasdijk (Westland)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Westland Westland
Coördinaten 51° 58′ NB, 4° 13′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 4.390[1]
Overig
Woonplaatscode 2658
Belangrijke verkeersaders N220
Detailkaart
Locatie in de gemeente Westland
Locatie in de gemeente Westland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Maasdijk vanuit de lucht met kassen op de voorgrond

Maasdijk is een dorp in de gemeente Westland, provincie Zuid-Holland. Het dorp telt 4.390 inwoners (2019). Tot de vorming van de gemeente Westland in 2004 lag het dorp in de gemeente Naaldwijk.

Maasdijk is vernoemd naar de eeuwenoude zeedijk die door het plaatsje loopt, de Maasdijk. Onder aan deze dijk ligt het dorp. Naast Maasdijk zijn er in de regio nog Maassluis en Maasland die ook aan de maasmonding lagen.

Geschiedenis[bewerken]

In de middeleeuwen was de Maasdijk een vissersgehucht. Het gebied wat behoorde tot de 's-Gravenzandse buitengorzen, werd bedijkt in 1238. Vanaf de Noldijk bij Maasland tot de Kapittelduinen bij 's-Gravenzande werd er een dijk aangelegd. Gravin Machteld en haar zoon Willem hebben de aanleg van deze dijk, meestal Maasdijk genoemd, met eigen middelen bekostigd.

De Maasdijk vormde in de 13e eeuw de enige bescherming van de rivier de Maas. De bewoners waren de verplicht om vijftig roeden van de zeedijk te onderhouden.

Vissers gingen zich er vestigen en oefenden er hun werk uit en op en rond de dijk ontstond een gehucht. Het oudste deel van Maasdijk is het Honderdland, gelegen tussen de oude Maasdijk en de later aangelegde nieuwe dijk langs de Maas.

Uit de Enqueste ende Informacie van 1494 blijkt dat in die tijd de visvangst minder belangrijk is geworden. De ondervraagden gaven aan dat de bewoners 60 koeien bezaten en zich verder aan de landbouw wijdden, wat hen weinig voorspoed gaf. Landbouw en veeteelt waren toen de voornaamste bronnen van inkomsten. Onder de bewoners was er maar één die eigen land bezat, ter grootte van één morgen. Het overige land was bezit van het klooster 'van der Lee'. Van het overige land bezat het Kapittel van Naaldwijk 8½ morgen en de zusters van St. Anne van Delft één morgen.

Tezelfdertijd zou Maasdijk zich steeds meer richten op de tuinbouw.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]