Heenweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Heenweg
buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Heenweg
Heenweg
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Westland
Coördinaten 51° 59′ NB, 4° 11′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2010) 648
Overig
Woonplaats (BAG) 's-Gravenzande
Belangrijke verkeersaders N220
Detailkaart
Locatie in de gemeente Westland
Locatie in de gemeente Westland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Heenweg is een buurtschap of kern [1] met 648 inwoners (2010) in de gemeente Westland, provincie Zuid-Holland, Nederland. Voor de vorming van deze grote gemeente in 2003 behoorde Heenweg bij de voormalig gemeente 's-Gravenzande en het maakt nog steeds deel uit van formele woonplaats 's-Gravenzande.

De belangrijkste weg in het dorpje Heenweg is de Heenweg, de verbindingsstraat tussen de Maasdijk (N220) in het zuiden, en de Naaldwijkseweg (N467) in het noorden. De dorpskern zelf ligt tegen de noordzijde van de Maasdijk tussen het dorp Maasdijk en Hoek van Holland; ter hoogte van Heenweg ligt aan de zuidzijde van de Maasdijk het Staelduinse Bos, en nog zuidelijker in de Nieuwe Waterweg de Maeslantkering.

In Heenweg zijn naast een 200-tal huizen een dependance van een christelijke school, een hervormde (protestantse) "Nieuwe Kerk" aan de Heenweg[2], een katholieke kerk aan de Maasdijk, een snackbar, een kapsalon en een buurtcentrum.

De rooms-katholieke kerk is de Heilige Lambertuskerk, verscholen onderaan de Maasdijk. De kerk is in 1872-1873 gebouwd in opdracht van jonkheer A.J.A. (August) van Rijckevorsel (1819-1892), eigenaar van het landgoed Staelduin. Het interieur is neogotisch. Boven de ingang staat een beeld van Sint Lambertus.[3][4]

Beluister

(info)