Jacobus Pieter Stok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

Jacobus Pieter Stok (J. P. Stok Wzn.) (Rotterdam 11 november 1862 - aldaar 20 februari 1942) was een Rotterdamse architect.

Van 1876 tot 1882 studeerde Stok aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen (tegenwoordig de Willem de Kooning Academie) van 1876-1882. Daarna volgde hij lessen aan de Académie des Beaux-Arts in Brussel van 1882-1884 en aan de Polytechnische School te Delft van 1885-1886. In 1884 liep hij ook nog stage bij Jules Rau in Maloja, Zwitserland. Hij was lid van Bouwkunst en Vriendschap. Zijn vader Willem Stok en zijn drie jaar jongere broer Willem waren ook architect.

Stok heeft ongeveer veertig kantoren en pakhuizen gerealiseerd. Veel daarvan stonden in Rotterdam en zijn tijdens het bombardement op Rotterdam gesneuveld.

Stok werkte in een eclectische stijl met elementen uit diverse stijlen. Later werd hij beïnvloed door de Schotse architect Renny Macintosh en de Amerikaanse architectuur. Hij was actief van 1886 tot en met 1917.

Zijn werk[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele van zijn meest bekende gebouwen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Galerie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Jacobus Pieter Stok van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.