Naar inhoud springen

Korte Voorhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Korte Voorhout
De Koninklijke Schouwburg aan de Korte Voorhout 3
Geografische informatie
Locatie       Den Haag
Stadsdeel Centrum
Wijk Voorhout
Begin Lange Voorhout
Eind Prinsessegracht
Postcode 2511
Algemene informatie
Opvallende gebouwen Hoge Raad
Ministerie van Financiën
Voormalige Amerikaanse ambassade
Portaal  Portaalicoon   Den Haag

Het Korte Voorhout (Voorhout met klemtoon op de tweede lettergreep) is een korte maar heel oude straat in Den Haag. Al in de 16de eeuw kwamen reizigers hierlangs vanuit het noorden door het Haagse Bos naar het centrum van de stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1603 loopt het Haagse Bos door tot aan de Kneuterdijk. Het stuk vanaf de noordkant van het Tournooiveld (waar nu de Koninklijke Schouwburg is) tot voorbij de Hofvijver is in die tijd een particulier landgoed met een kasteel. Het wordt in 1603 verkocht en het kasteel wordt afgebroken. Het bestaande zandpad wordt verbreed en het Nieuwe Voorhout genoemd. Veel later wordt dat veranderd in Korte Voorhout.

Een van de eerste bewoners is Admiraal Tromp, die in 1653 sneuvelt bij de Slag bij Ter Heijde. Het huis wordt daarna verkocht maar blijft behouden tot het in 1813 door brand verwoest wordt.

Bombardement[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige Amerikaanse ambassade

Op 3 maart 1945 wordt een groot deel van het Bezuidenhout door de geallieerden gebombardeerd. Ook buiten het Bezuidenhout vallen bommen, alle gebouwen aan het Korte Voorhout werden verwoest. Ook De Posthoorn, de oudste bodega van Den Haag, wordt geraakt en verhuist naar de huidige locatie op het Lange Voorhout.

Enkele meters verderop blijft de Koninklijke Schouwburg (Korte Voorhout 3) behouden, evenals het hoekpand Korte Voorhout / Lange Houtstraat.

Na de oorlog wordt de kaalgeslagen plek snel bebouwd. Tegenover de Koninklijke Schouwburg komt in 1959 de Amerikaanse ambassade met de hoofdingang op het Lange Voorhout, en die blijft tot 2018. De Franse ambassade had haar ingang op het Smidsplein en verhuisde in 2012. Daartegenover staat het Ministerie van Financiën (Korte Voorhout 7). Vanaf maart 2016 is de Hoge Raad gevestigd aan het Korte Voorhout 8, waar de Franse ambassade stond.[1]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In 1864 rijd hier de eerste paardentramlijn in de Benelux. In 1904 wordt dit de elektrische lijn 9, die er tot 1983 zo blijft rijden. In de loop der jaren reden hier ook tramlijn 1 (1e), 2 (2e), 3 (1e), 3A (2x), 15 (4e) 16, 17 (2e) en 21. Anno 2022 rijden lijn 15 (6e), 16, en 17 (5e) daar.[2]

Zie de categorie Korte Voorhout, The Hague van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.