Wijnhavenkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Spuiplein)
Naar navigatie springen Jump to search
Hoogbouw in het Wijnhavenkwartier. Van links naar rechts: het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en De Kroon.

Het Wijnhavenkwartier is een gebied in het centrum van Den Haag, tussen het Centraal Station en het Spuiplein. Dwars door het gebied loopt de Turfmarkt, de belangrijkste wandelroute van het station naar het centrum.

Instellingen en gebouwen[bewerken]

In het gebied zijn veel overheidsinstellingen gehuisvest. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Veiligheid en Justitie, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de directoraten-generaal Ruimte en Milieu van het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben allemaal hun zetel in het Wijnhavenkwartier, evenals de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Aan de Turfmarkt staat ook kantoorgebouw Forum. Er zijn ook woningen (in De Resident en De Kroon), winkels en verschillende restaurants.

Zwarte Madonna en nieuwbouw[bewerken]

Tot 2007 stond De Zwarte Madonna, een complex met ruim 300 sociale woningen, midden in het Wijnhavenkwartier, naast het Bernhardviaduct. In 2007 is het complex gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken (twee torens van elk 146 meter hoog) en woontoren De Kroon (133 meter hoog). De ministeries zijn ontworpen door Hans Kollhoff, de woontoren door Rapp+Rapp. De eerste woningen in De Kroon zijn eind 2011 opgeleverd. Begin 2013 zijn de ministeries van BZK en Justitie naar hun nieuwe onderkomens verhuisd.

Oude ministeries[bewerken]

De oude gebouwen van deze ministeries staan ook in het Wijnhavenkwartier. Deze waren in 1975 gebouwd met het jackblocksysteem. De gemeente Den Haag kocht de gebouwen in 2002 van de Rijksgebouwendienst om ze te kunnen slopen en de grond te kunnen verkopen aan projectontwikkelaars. Door de economisch slechte situatie is in 2013 besloten om één gebouw te renoveren ("Fase 2.1"). [1] In deze fase werd de noordelijkste toren (Binnenlandse Zaken, Schedeldoekshaven 200, hoek Turfmarkt-Lage Zand) omgebouwd tot appartementen en de onderste verdiepen werden verhuurd aan de Universiteit Leiden die er Campus Den Haag heeft gevestigd. In 2014 begon de verbouwing waarbij het gebouw tot het bouwskelet werd gestript. 19 december 2016 werd het gerenoveerde gebouw opgeleverd. [2] Het tweede gebouw (Justitie, Schedeldoekshaven 100, fase 2.2, hoek Schedeldoekshaven-Houtmarkt) werd in 2016 volledig afgebroken, er is een contract met de aannemer gesloten. "Bouwplan, programma en grondprijs zijn daarbij niet vastgelegd."

Spuiplein[bewerken]

Aan de kant van het Spui wordt het Wijnhavenkwartier begrensd door het Spuikwartier. Rond het Spuiplein staan het stadhuis, de Openbare Bibliotheek en een hotel. Tot 2015 stonden hier ook het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal. Op deze plek moet volgens de plannen in 2019 het Onderwijs- en cultuurcomplex worden geopend.