Wijnhavenkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Spuiplein)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoogbouw in het Wijnhavenkwartier. Van links naar rechts: het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en De Kroon.

Het Wijnhavenkwartier is een gebied in het centrum van Den Haag, tussen het Centraal Station en het Spuiplein. Dwars door het gebied loopt de Turfmarkt, de belangrijkste wandelroute van het station naar het centrum.

In het gebied zijn veel overheidsinstellingen gehuisvest. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Veiligheid en Justitie, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de directoraten-generaal Ruimte en Milieu van het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben allemaal hun zetel in het Wijnhavenkwartier, evenals de Nederlandse Mededingingsautoriteit en Forum. Er zijn ook woningen (De Resident, De Kroon) en winkels.

Zwarte Madonna en nieuwbouw[bewerken]

Tot 2007 stond De Zwarte Madonna, een complex met ruim 300 sociale woningen, midden in het Wijnhavenkwartier, naast het Bernhardviaduct. In 2007 is het complex gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken (twee torens van elk 146 meter hoog) en woontoren De Kroon (133 meter hoog). De ministeries zijn ontworpen door Hans Kollhoff, de woontoren door Rapp+Rapp. De eerste woningen in De Kroon zijn eind 2011 opgeleverd. Begin 2013 zijn de ministeries van BZK en Justitie naar hun nieuwe onderkomens verhuisd.

De oude gebouwen van deze ministeries staan ook in het Wijnhavenkwartier. De gemeente Den Haag is eigenaar van deze gebouwen. Ze kocht de gebouwen in 2002 van de Rijksgebouwendienst om ze te kunnen slopen en de grond te kunnen verkopen aan projectontwikkelaars. Door de economisch slechte situatie is echter gekozen om deze gebouwen te verhuren aan de Universiteit Leiden.

Spuiplein[bewerken]

Aan de kant van het Spui wordt het Wijnhavenkwartier begrensd door het Spuikwartier. Rond het Spuiplein staan nu het stadhuis, de Openbare Bibliotheek, het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal. Op deze plek zou in de periode van 2013 tot 2018 het Spuiforum worden gebouwd, maar dit project werd begin 2015 geschrapt.