Museon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Museon
Museum ten bate van het Onderwijs
Museon 9653.JPG
Thema Wetenschap
Opgericht 1904
Gebouwd 1985
Huisvesting
Architect W.G. Quist
Aantal bezoekers 216.267 (2015)[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museon is een populairwetenschappelijk museum in Den Haag met collecties op het gebied van geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde, techniek en volkenkunde. Het Museon ligt tussen het Gemeentemuseum en het Omniversum, in het westen van de wijk Zorgvliet.

Oprichting[bewerken]

Het museum werd in 1904 als Museum ten bate van het Onderwijs opgericht door Frits van Paasschen, een krantenbaas die van mening was dat kinderen op school te weinig kennis maakten met industrie en daardoor later niet genegen waren een technisch beroep te kiezen. Wat hem voor ogen stond was daarom een museum over de industrie. Dat is het echter nooit geworden.

Het Schoolmuseum was in 1909 gevestigd in het voormalige hotel Le Maréchal de Turenne bij de Wijnhaven. De eerste directeur was geoloog dr Herman van Cappelle, die ook het grootste deel van de collectie bijeen had gebracht en het beleid richtte geologie, biologie en volkenkunde.

Het museum organiseerde van meet af aan museumlessen. Rond 1910 begon het als eerste organisatie in Nederland educatieve films te vertonen, een activiteit die in 1915 tot de oprichting van de eerste schoolbioscoop in Nederland leidde. Wegens ruimtegebrek verhuisde de bioscoop naar de Hoefkade.

Gemeentelijk museum[bewerken]

Bioscoopjournaal uit 1954 over het 50-jarige Museum voor het Onderwijs.

Het museum ontving steeds meer financiële steun van Den Haag, wat in 1920 tot overname van het museum door de gemeente leidde. Het museum wijzigde de naam in Museum voor het Onderwijs en verhuisde naar een leegstaande kleuterschool aan de Hekkelaan. De bioscoop werd een zelfstandige dienst.

In 1923 werd jkvr. Bertha Elias (1889-1933)[2] als directeur aangesteld, zij was de eerste vrouwelijke museumdirecteur in Nederland en vervulde deze functie tot haar overlijden. In haar tijd groeide het aantal bezoekende leerlingen tot 64.000 per jaar en het aantal medewerkers tot 17.

In 1929 ging het museum over naar een nieuw pand in de Hemsterhuisstraat, dat in 1991 weer gesloopt werd. In 1954 werd door architect Dudok een nieuw museum ontworpen, maar de bouw ging niet door. In 1985 liet de gemeente een nieuw gebouw neerzetten, een ontwerp van architect W.G. Quist. De opening geschiedde door Wubbo Ockels en burgemeester Havermans. De naam Museon is een samentrekking van Museum en Onderwijs en stamt ook uit 1985. In 1997 werd het Museon verzelfstandigd.

Collectie[bewerken]

De verzameling van het Museon telt circa 273.000 voorwerpen. Belangrijk zijn onder meer de verzameling voorwerpen van de Inuit (Eskimo's) uit Groenland, waarvoor de bioloog Niko Tinbergen in 1933 de grondslag legde, een verzameling weefsels uit Indonesië en een collectie tekeningen en voorwerpen die betrekking hebben op de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Een deel van de collectie is afkomstig van het Haagse Museum voor het Onderwijs dat opgericht werd in 1909, een tweetal keer verhuisde (1922 en 1929) voordat het in 1986 opging in Museon.[3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]