De Kroon (woontoren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kroon
Lage Zand The Hague 1.jpg
Plaats Den Haag
Status In gebruik
Start bouw 2008
Opening 2011
Kenmerken
Gebruik Kantoorruimte, sociale huurwoningen, koopwoningen
Hoogte constructie 131,5 m
Verdiepingen 40
Kostprijs €65 miljoen
Architect Rapp+Rapp
Eigenaar Haag Wonen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Kroon is een torenflat in het Haagse Wijnhavenkwartier, op de voormalige locatie van De Zwarte Madonna, op het terrein tussen het stationsgebied en het Haagse stadhuis. Met 40 verdiepingen en een hoogte van 131,5 meter is het een van de hoogste gebouwen van Den Haag.

Indeling[bewerken]

Het complex kent twee hoofdingangen naar de appartementen aan de lange zijde van het gebouw aan het Lage Zand; één entree leidt naar de huurappartementen die zich bevinden op de 1e t/m de 13e verdieping, de tweede entree leidt naar de koopappartementen gelegen op de 14e t/m de 40e en hoogste verdieping. De begane grond bestaat uit winkelruimte en technische ruimtes, daaronder bevindt zich een parkeergarage.

Kantoor[bewerken]

Achter het woongedeelte bevinden zich kantoorruimtes. De entree tot dit gedeelte bevindt zich aan de Turfmarkt en bestaat uit een atrium met een glazen dak van 20 meter hoog met een overspanning van 18 x 40 meter. Het atrium ontsluit ca. 9000 m2 kantoorruimte.

Bouw[bewerken]

De toren is gebouwd door MAB Development BV en woningcorporatie Haag Wonen naar ontwerp van het architectenbureau Rapp+Rapp, gevestigd in Amsterdam en Berlijn. Christian Rapp liet zich voor zijn ontwerp inspireren door de flatgebouwen die tussen 1900 en 1930 in Chicago werden gebouwd. De eerste steen werd gelegd in 2008 en de oplevering was in juni 2011. De bouwsom bedroeg ongeveer 65 miljoen euro.

Omgeving[bewerken]

De Kroon staat aan de zuidkant van twee tegelijkertijd gebouwde, ongeveer even hoge wolkenkrabbers, de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het complex wordt evenals de beide buurgebouwen —de JuBi-torens— bekroond met tandvormige sierelementen.