Sardijntoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sardijntoren
Skyline Vlissingen
Plaats Vlissingen
Status In gebruik
Start bouw 1998
Opening 1999
Kenmerken
Gebruik woningen, horeca
Hoogte constructie 85 m
Verdiepingen 28
Partijen
Architect WTS Architecten
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Sardijntoren is met 85 meter de hoogste toren van de gemeente Vlissingen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het is de op een na hoogste toren van Zeeland, de Nozema TV Toren in Goes is hoger (137 meter). De toren is gelegen aan de Vlissingse Boulevard, aan de Westerschelde. Sinds de oplevering van de toren is het hét gezicht van Vlissingen en is de toren met de omliggende torens vaak gefotografeerd vanaf het windorgel als de skyline van de stad.

Onderin bevindt zich een drie verdiepingen tellende parkeergarage, deze bevindt zich onder de toren, maar omdat de toren op de hoger liggende Boulevard staat bevindt de parkeergarage zich deels boven de grond. De rest van de toren bestaat uit woningen, in oppervlakte variërend van 100 tot 200 m². De toren was ten tijde van de opening de op twee na hoogste woontoren van Nederland.

Tussen de Sardijntoren en de naastgelegen Strandveste ligt de Leeuwentrap, deze verbindt de Badhuisstraat met de Boulevard.

De toren is vernoemd naar de Sardijngeul in de Westerschelde. Een Sardijn is ook een inwoner van het Italiaanse eiland Sardinië.