Maastoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor een van de verdedigingswerken van de stad Venlo zie Witte Toren (Venlo)
Maastoren
Maastoren in mei 2010
Maastoren in mei 2010
Plaats Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 30′ OL
Status gereed
Start bouw 2006
Opening 2010
Kenmerken
Gebruik kantoren
Hoogte 165 m
Verdiepingen 44 (met een inpandige 45e verdieping)
Vloeroppervlak totaal: 69.000 m2; alleen kantoren: 44.000 m²
Architect Odile Decq Benoit Cornette, Parijs in samenwerking met Dam & Partners Architecten
Eigenaar Skandinaviska Enskilda Banken (SEB)
Beheerder Savills Nederland
Detailkaart
Maastoren
Maastoren
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Maastoren is een 161,2 meter hoog gebouw in Rotterdam (met dakopbouw 164,75 meter). Als de zendmast op het gebouw meegerekend wordt, is het nog eens 17,5 meter hoger. Als masten niet worden meegerekend (ook niet de Space Tower op de Euromast) is de Maastoren het hoogste gebouw van de Benelux.

Met het bouwrijp maken van de locatie werd begonnen in oktober 2006. De eerste paal is op 29 maart 2007 geslagen; de viering van de start van de bouw heeft op 25 april 2007 plaatsgevonden in bijzijn van burgemeester Opstelten. Het gebouw werd op 9 december 2009 opgeleverd. In 2010 werd de toren in gebruik genomen door Deloitte, AKD, Mabanaft en Q-Park. Op 28 mei 2010 is het gebouw officieel geopend.

Locatie[bewerken]

Het gebouw heet de 'Maastoren', omdat het aan de Koningshaven is gebouwd welke grenst aan de Nieuwe Maas, of beter gezegd erin. De toren is gerealiseerd op een stukje ingepolderde Koningshaven op de Kop van Zuid. De Maastoren is voorzien van remmingswerken die het gebouw moeten beschermen tegen 'aanvaringen' met grote schepen die gebruik maken van de Koningshaven om de Erasmusbrug te passeren. Over de naam bestond in het verleden enige discussie, aangezien er aan de overkant van het water aan de voet van de Erasmusbrug in het Scheepvaartkwartier een woontoren staat die de naam 'Maastorenflat' draagt.

Ontwerp[bewerken]

Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau Odile Decq Benoit Cornette in samenwerking met Dam & Partners en telt 44 verdiepingen, die vooral als kantoorruimte gebruikt worden. Het ontwerp omvat onder meer een parkeergarage met acht etages bovengronds en twee etages ondergronds. De Maastoren wordt verwarmd en gekoeld met een duurzaam systeem waarbij gebruikgemaakt wordt van Maaswater en energieopslag in de bodem. Hierdoor wordt de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) van het gebouw verlaagd. Voor het ontwerp van dit systeem heeft het ingenieursbureau Techniplan Adviseurs uit Rotterdam de ingenieursprijs De Vernufteling gewonnen. Het Maaswater wordt ook gebruikt voor de sprinklerinstallatie.

Problemen[bewerken]

Vlak voor de oplevering bleek dat de parkeergarage te fel verlicht was. Voordat het gebouw werd opgeleverd, heeft de projectontwikkelaar de verlichting van de parkeergarage gedimd door verduisteringskappen over de verlichting van de parkeergarage te plaatsen. Op 30 maart 2010 is een tweetal gevelplaten van het gebouw los gekomen en - via een botsing met de glazen luifel - op straat terechtgekomen. De platen bleken vastgemaakt met een tijdelijke bevestiging die niet bestand was tegen de toen aanwezige harde wind. De plaat was afkomstig van de 11e verdieping. Buiten de twee gevallen gevelplaten en een klein deel van de luifel is geen schade ontstaan.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]