Hooigracht (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De brug waar de Nieuwe Uitleg overgaat in de Hooigracht. Links gaat de brug naar de Hooistraat. Het water voor de brug en rechts heet Nieuwe Uitleg.

De Hooigracht is een gracht en straat in het centrum van Den Haag.

De gracht werd in 1620 gegraven en maakte, samen met de Mauritskade, deel uit van de Noordsingelgracht, die een onderdeel was van de Haagse grachtengordel. Langs de Hooigracht ligt de Hooikade (aan de centrumkant), aan de overkant van de gracht loopt de Hooigracht. De Hooigracht is het verlengde van de Nieuwe Uitleg en gaat vandaar naar de Mauritskade (vroeger Noordsingel).

Vanaf 1713 werd hier het hooi voor Den Haag binnengebracht. Het werd daar gewogen en op hooibroei gecontroleerd. In 1866 werd de Hooigracht (straat) aangelegd, en op aandringen van de bewoners werd toen de gracht wat smaller gemaakt om de straat genoeg ruimte te geven.

De tuinen van huizen aan de Hooikade grenzen aan de achterkant aan de tuinen van de huizen aan de Denneweg.

Chez Eliza[bewerken]

Aan de Hooikade zijn enkele restaurants. Eén daarvan, op nummer 14, was Chez Eliza[1], op de hoek van de Spekstraat. Het was oud-Hollands ingericht. Op de muur was een schildering van Norbert Kraus. Hij was in 1936 van Wenen naar den Haag gevlucht[2] en kwam in 1940 om het leven door een verdwaalde bom.

Chez Eliza was tijdens de Tweede Wereldoorlog een ontmoetingsplaats van verzetslieden. En op 21 maart gaf Louis d'Aulnis hier zijn huwelijksdéjeuner. Sinds 2005 was daar visrestaurant 'Zo uit de Zee' en in april 2012 opende Casa Caroni daar haar deuren. Bij de hal achter de voordeur zijn de oud-Hollandse tegels bewaard gebleven.

Hooikade 24/27 zijn 4 woningen in het Kleinste Hofje (18e-eeuws) van Den Haag (Den Haag heeft meer dan 110 hofjes, waarvan de meeste in de 19e eeuw zijn gebouwd) een aardig hofje, waar vroeger schilderes Sonia van Nispen woonde. Verderop was het bedrijf van Innemee & Zonen.