Spoorwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spoorwijk
Wijk van Den Haag
Spoorwijk
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Laak
Oppervlakte 32 ha.  
Inwoners 3410[1]

Spoorwijk (zonder lidwoord) is een vooroorlogse wijk in het Haagse stadsdeel Laak. Spoorwijk wordt begrensd door de spoorlijn Den Haag-Rotterdam, het riviertje de Laak, de Van Zeggelenlaan en de gemeente Rijswijk. Het is een multiculturele wijk en de oude volksbuurtsfeer is nog altijd te herkennen. Vooral de Spoorwijkers die er al lang wonen zijn zeer betrokken bij elkaar.

De huizen in Spoorwijk zijn van oorsprong kleine arbeiderswoningen, zijn erg klein (minder dan 50 m2) en ook in andere opzichten sterk verouderd. De gehele buurt wordt gerenoveerd, te beginnen in 1997 met de afbraak van twee woonblokken in het centrum en de aanleg van het Hof van Heden, dat hiervoor de Nieuwe Stad Prijs kreeg.

Grote delen van de wijk zijn inmiddels vernieuwd. De gemeente, de bewoners en de woningcorporaties hebben overeenstemming bereikt over een grootschalige herstructurering. Hierdoor maken 1300 oude huizen (60%) plaats voor 750 nieuwbouwwoningen. Het stratenpatroon blijft behouden maar er komt meer variatie in woningtypen (eengezinswoningen, seniorenwoningen en appartementen). Een flink deel van de nieuwbouw zal bestaan bestaan uit koopwoningen. Momenteel telt Spoorwijk ongeveer 3400 inwoners en ruim 1100 woningen.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Spoorwijk is aangelegd tussen 1918 en 1936 naar het stedenbouwkundig plan van Berlage, een zeer vernieuwend concept uit 1910 voor het hele zuidwesten van Den Haag. De wijk was ruim van opzet en bevatte, ondanks de hoge grondprijs, voornamelijk eengezinswoningen, Na de Molenwijk was dit de tweede wijk waar op grote schaal sociale woningbouw in Den Haag werd gerealiseerd.

Externe links[bewerken]