Spoorwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Spoorwijk
Buurt in Den Haag
Spoorwijk
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Laak
Oppervlakte 33 ha.  
Inwoners 4195[1]
Overig
Buurtnummer 23

Spoorwijk (zonder lidwoord) is een vooroorlogse buurt in de wijk Laakkwartier en Spoorwijk in het Haagse stadsdeel Laak. Spoorwijk wordt begrensd door de spoorlijn Den Haag-Rotterdam, het riviertje de Laak, de Van Zeggelenlaan en de gemeente Rijswijk. Het is een multiculturele wijk.

De huizen in Spoorwijk zijn van oorsprong kleine arbeiderswoningen, zijn erg klein (minder dan 50 m2) en ook in andere opzichten sterk verouderd. De gehele buurt wordt gerenoveerd, te beginnen in 1997 met de afbraak van twee woonblokken in het centrum en de aanleg van het Hof van Heden, dat hiervoor de Nieuwe Stad Prijs kreeg.

Grote delen van de buurt zijn inmiddels vernieuwd. De gemeente, de bewoners en de woningcorporaties hebben overeenstemming bereikt over een grootschalige herstructurering. Hierdoor maken 1300 oude huizen (60%) plaats voor 750 nieuwbouwwoningen. Het stratenpatroon blijft behouden maar er komt meer variatie in woningtypen (eengezinswoningen, seniorenwoningen en appartementen). Een flink deel van de nieuwbouw zal bestaan bestaan uit koopwoningen. Momenteel telt Spoorwijk ongeveer 4200 inwoners en ruim 1600 woningen.[2]

Geschiedenis[bewerken]

Spoorwijk is aangelegd tussen 1918 en 1936 naar het stedenbouwkundig plan van Berlage, een zeer vernieuwend concept uit 1910 voor het hele zuidwesten van Den Haag. De buurt was ruim van opzet en bevatte, ondanks de hoge grondprijs, voornamelijk eengezinswoningen, Na de Molenwijk was dit de tweede wijk waar op grote schaal sociale woningbouw in Den Haag werd gerealiseerd.

Openbaar vervoer[bewerken]

Tussen 1922 en 1937 had Spoorwijk een rechtstreekse tramverbinding met het Hollands Spoor en het zuidelijk deel (Boekhorststraat) van het Haagse centrum: tramlijn 2. Deze bereed, komend vanaf de toenmalige Slachthuiskade (thans Neherkade) een grote eensporige lus door de buurt via de Alberdingk Thijmstraat, Schimmelweg, Jonathanstraat en de Potgieterstraat. Deze tramlijn werd in 1937 door buslijn T (globaal de huidige 18) vervangen. In december 1945 werd tramlijn 4 vanuit de wijk Laakkwartier naar de rand van Spoorwijk (Van Zeggelenlaan) doorgetrokken. De route vandaar naar het Hildebrandplein kwam in 1947 tot stand waarna lijn 4 (met 4A) in 1952 onder de spoorlijn Den Haag – Rotterdam naar Moerwijk werd doorgetrokken. In 1959 werden de lijnen 4/4A omgenummerd in 16 en 17; in 2015 rijdt lijn 16 de oude route van lijn 4 nog steeds. Buslijn T keerde na de Tweede Wereldoorlog niet meer in Spoorwijk terug. In 1947 werd buslijn B tussen het Hollands Spoor en de Schimmelweg via het Laakkwartierse Lorentzplein ingesteld, in 1955 opgevolgd door lijn 18 die in 2015 nog dezelfde verbinding verzorgt.

Sport[bewerken]

Spoorwijk had een tweetal voetbalclubs. Een club met de nam H.v.v. Spoorwijk bestond tussen 1925 en 2005 (blauw-wit geblokt shirt, blauwe broek maar ook wit short met blauwe V). Deze speelde eerst rond de Laakhaven en tussen 1931 en 1957 aan de Van Vredenburchweg (ongeveer ter hoogte van het huidige ondergrondse NS-station Rijswijk) in Rijswijk. In 1957 verhuisde Spoorwijk naar de Dedemsvaartweg (tussen de Melis Stokelaan en de Hengelolaan). Een in 1922 opgerichte club met de latere naam Oranje Blauw (shirt met 3 banen verticaal, middelste oranje, buitenste blauw, zwarte broek) speelde vanaf 1938 aan de Schimmelweg vlak bij de spoorlijn Den Haag – Rotterdam. In 1989 fuseerde deze club met Escher Boys tot EOC (Escher Boys Oranje Blauw Combinatie) en verliet het terrein aan de Schimmelweg.

Externe links[bewerken]