Melis Stoke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eerste bladzijde van een veertiende-eeuws handschrift van de Rijmkroniek
Negentiende-eeuwse weergave van Melis Stoke aan het hof van Jan II van Avesnes, graaf van Holland en Zeeland

Melis Stoke (Zeeland (?), ca. 1235 - na mei, ca. 1305) was een Nederlands schrijver uit de 13e eeuw.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Stoke werd vermoedelijk in Zeeland geboren, in 1235.[1] Hij is rond 1305 gestorven. Hij schreef vanaf 1290 in het Middelnederlands een kroniek op rijm over het graafschap Holland. Een van zijn werken, een van de eerste boeken in het Nederlands, heet Rijmkroniek. Daarin staat het verhaal over de moord op Floris V. Stoke baseerde zich op geschreven bronnen, getuigenverklaringen en eigen waarnemingen. Onder hedendaagse historici staat hij echter niet bekend om zijn historische betrouwbaarheid.[2]

Stoke was een klerk in dienst van Floris V. Mogelijk was hij een monnik, omdat de lees- en schrijfkunst destijds hoofdzakelijk in kloosters werd onderwezen. Het is bekend dat hij enige tijd in dienst was van de stad Dordrecht.

Als pseudoniem[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse journalist Herman Salomonson (1892-1942) gebruikte de naam Melis Stoke als pseudoniem. Als hoofdredacteur van de Java-Bode in Nederlands-Indië publiceerde hij in de jaren 1923-1926 dagelijks de Rijmkronieken van Melis Stoke. Later zette hij deze rubriek voort in Het Soerabaiasch Handelsblad. Ook in Rynbende - Blijmoedig Maandblad, het reclameblad van een Schiedamse destilleerderij waaraan gerenommeerde auteurs als Herman de Man, A. den Doolaard en J. Slauerhoff meewerkten, zijn in de periode 1929-1934 bijdragen verschenen onder de naam 'Melis Stoke'.

Vernoeming[bewerken | brontekst bewerken]

In een aantal plaatsen in Nederland en België zijn straten naar Melis Stoke vernoemd, zoals de Melis Stokelaan in Den Haag.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Melis Stoke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.