Melis Stoke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eerste bladzijde van een veertiende-eeuws handschrift van de Rijmkroniek
Negentiende-eeuwse weergave van Melis Stoke aan het hof van Jan II van Avesnes, graaf van Holland en Zeeland

Melis Stoke (Zeeland (?), ca. 1235 - na mei, ca. 1305) was een Nederlands schrijver uit de 13e eeuw.

Biografie[bewerken]

Stoke werd vermoedelijk in Zeeland geboren, in 1235.[1] Hij is rond 1305 gestorven. Hij schreef vanaf 1290 in het Middelnederlands een kroniek op rijm over het graafschap Holland. Eén van zijn werken, één van de eerste boeken in het Nederlands, heet Rijmkroniek. Daarin staat het verhaal over de moord op Floris V. Stoke baseerde zich op geschreven bronnen, getuigenverklaringen en eigen waarnemingen. Onder hedendaagse historici staat hij echter niet bekend om zijn historische betrouwbaarheid.[2]

Stoke was een klerk in dienst van Floris V. Hij kon lezen en schrijven, wat in die tijd uitzonderlijk was. Mogelijk was hij een monnik, omdat de lees- en schrijfkunst destijds hoofdzakelijk in kloosters werd onderwezen. Het is bekend dat hij enige tijd in dienst was van de stad Dordrecht.

Als pseudoniem[bewerken]

Bij een herdenking van de oprichting op 20 maart 1602 van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), waarmee de kolonisatie van Nederlands-Indië een aanvang neemt, plaatst hoofdredacteur Ritman een 'Rijmkroniek van Melis Stoke'. Achter dit pseudoniem gaat Herman Salomonson (1892-1942) schuil. De dagelijkse 'Rijmkronieken van Melis Stoke' van journalist "Herman Salomonson", verschijnen in de jaren 1923-1926 in de Java-bode, als Salomonson hoofdredacteur van deze krant is. Onder de naam 'Melis Stoke' zijn in de periode 1929-1934 ook enkele werken verschenen in "Rijnbende's Blijmoedig Maandblad".

Vernoeming[bewerken]

In een aantal plaatsen in Nederland en België zijn straten naar Melis Stoke vernoemd.

Externe links[bewerken]