António Guterres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
António Guterres
António Guterres
Verenigde Naties
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties
Geboren 30 april 1949
Lissabon, Vlag van Portugal Portugal
Periode 1 januari 2017—heden
Voorganger Ban Ki-moon
Handtekening Handtekening

António Manuel de Oliveira Guterres (Lissabon, 30 april 1949) is een Portugese socialistische politicus en de huidige secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Guterres was van 1995 tot 2002 minister-president van Portugal, en werkte van 2005 tot 2015 als hoge commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties in Genève.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Guterres werd geboren in Lissabon, waar hij cum laude afstudeerde in de elektrotechniek. Hij demonstreerde niet met andere studenten tegen het regime van António Salazar, maar was actief bij projecten van sociale aard. In 1972 werd Guterres lid van de Socialistische Partij, en snel daarna werd hij een fulltime politicus. Na de Anjerrevolutie van 1974, hielp hij bij het reorganiseren van zijn partij. In de jaren daarna bekleedde hij verschillende functies, zij het met enige tegenstand binnen de partij (voor het merendeel atheïstisch en sterk beïnvloed door de Vrijmetselarij)[bron?] vanwege zijn openlijk uitkomen als rooms-katholiek. Eenmaal secretaris-generaal, won hij in 1995 de algemene verkiezingen en werd hij minister-president; hij was populair en bereikte een periode van economische groei in Portugal. Na zijn herverkiezing in 1999 daalde hij snel in aanzien door interne conflicten met partijgenoten.

Hij trad in 2002 af na een zware verkiezingsnederlaag voor de Socialistische Partij, en werd opgevolgd als premier door José Manuel Barroso. Guterres bleef actief als voorzitter van de Socialistische Internationale tot juni 2005. Na het vertrek van Ruud Lubbers bij de UNHCR in 2005 werd Guterres gekozen tot diens opvolger bij de vluchtelingenorganisatie.

Guterres werd op 5 oktober 2016 door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gekozen als opvolger van Ban Ki-moon als secretaris-generaal. Op 12 december 2016 legde hij de eed af en op 1 januari 2017 trad hij in functie. Op 18 juni 2021 werd hij door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties herkozen voor een tweede termijn als secretaris-generaal.

Publicaties o.a.[bewerken | brontekst bewerken]

  • António Guterres Millions uprooted - Saving refugees and the displaced in Foreign Affairs, september/oktober 2008
Voorganger:
Aníbal Silva
Minister-president van Portugal
1995-2002
Opvolger:
José Barroso
Voorganger:
Ruud Lubbers
Hoge commissaris voor de Vluchtelingen
2005-2015
Opvolger:
Filippo Grandi
Voorganger:
Ban Ki-Moon
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties
2017 -
Opvolger:
. . .

Zie de categorie António Guterres van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.