António Guterres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
António Manuel de Oliveira Guterres

António Manuel de Oliveira Guterres (Lissabon, 30 april 1949) is een Portugees socialistische politicus. Guterres was van 1995 tot 2002 minister-president van Portugal, en werkte van 2005 tot 2015 als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties in Genève.

Guterres werd geboren in Lissabon, waar hij ook cum laude afstudeerde in de elektrotechniek. Hij demonstreerde niet met andere studenten tegen het regime van Antonio Salazar, en was actief betrokken bij projecten van sociale aard. In 1972 werd Guterres lid van de Socialistische Partij, en snel daarna werd hij een fulltime politicus. Na de Anjerrevolutie van 1974, hielp hij bij het reorganiseren van zijn partij. In de jaren daarna bekleedde hij verschillende functies, zij het met enige tegenstand binnen de partij (voor het merendeel ateïstisch en sterk beïnvloed door de Vrijmetselarij) vanwege zijn openlijk uitkomen als rooms-katholiek. Eenmaal secretaris-generaal, won hij in 1995 de algemene verkiezingen en werd hij minister-president; hij was een erg populair figuur en voerde een periode van economische groei in Portugal. Na zijn herverkiezing in 1999 daalde hij snel in aanzien door interne conflicten met partijgenoten.

Hij trad in 2002 af na een zware verkiezingsnederlaag voor de Socialistische Partij, en werd opgevolgd als premier door José Manuel Barroso. Guterres bleef actief als president van de Socialistische Internationale tot juni 2005. Na het vertrek van Ruud Lubbers bij de UNHCR in 2005 werd Guterres gekozen tot diens opvolger bij de vluchtelingenorganisatie.

Publicaties o.a.[bewerken]

  • António Guterres Millions uprooted - Saving refugees and the displaced in Foreign Affairs, september/oktober 2008


Voorganger:
Aníbal Silva
Minister-President van Portugal
1995-2002
Opvolger:
José Barroso
Voorganger:
Ruud Lubbers
Hoge commissaris voor de vluchtelingen
2005-2015
Opvolger:
Filippo Grandi