Instituut Clingendael

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Instituut Clingendael
Huys Clingendael in Den Haag
Geschiedenis
Opgericht 1983
Oprichter Ministerie van Defensie
Structuur
Voorzitter Jaap de Hoop Scheffer
Directeur Monika Sie Dhian Ho
Werkgebied Internationale betrekkingen
Plaats Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor landgoed Clingendael
Type Onderzoeksinstituut, denktank, opleidingsinstituut
Motto Towards a secure, sustainable and just world
Media
Website www.clingendael.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Clingendael - Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen (Engels: Clingendael - the Netherlands Institute of International Relations) is een Nederlands onderzoeksinstituut, denktank en academie op het gebied van internationale betrekkingen. Clingendael voert vanuit een onafhankelijke positie trainingen en onderzoeken uit voor verschillende opdrachtgevers die de missie van Clingendael ondersteunen: Towards a secure, sustainable and just world. Het instituut is gevestigd op het landgoed Clingendael in Den Haag. De Conflict Research Unit van het instituut werkt vanuit Het Nutshuis in Den Haag.

Geschiedenis en doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Het instituut werd in 1983 opgericht, mede door de Nederlandse minister van Defensie,[1] maar het is politiek onafhankelijk. Het instituut biedt transparantie over zijn financiering in het jaarverslag[2] en over zijn opdrachtgevers via de website.[3]

De Clingendael Academy verzorgt trainingen op maat voor o.a. (aanstaande) diplomaten uit de hele wereld, ngo-medewerkers en mensen uit het bedrijfsleven. Daarnaast biedt de Academy verschillende cursussen met open inschrijving voor mensen die in hun dagelijks werk te maken krijgen met bijvoorbeeld onderhandelen of cybersecurity.

Onderzoekers en trainers van het instituut mengen zich regelmatig in het maatschappelijke en politieke debat, verzorgen duiding bij het internationale nieuws en agenderen (geo)politieke kwesties.

Clingendael maakt deel uit van de Hague Academic Coalition, een samenwerkingsverband van academische instituten op het gebied van internationale betrekkingen, internationaal recht en internationale ontwikkeling.

Bevolkingsonderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 startte het instituut de Clingendael Buitenland Barometer[4], een periodiek bevolkingsonderzoek voor het inventariseren van de houdingen van Nederlanders ten aanzien van internationale ontwikkelingen en hun meningen over het Nederlandse buitenlandbeleid. Daarbij geeft het instituut op basis van onderzoek een verklaring voor die houdingen en opvattingen. De resultaten worden regelmatig gepubliceerd en zijn aanleiding voor publieke en politieke debatten.

Sinds de lancering in 2020 is er bevolkingsonderzoek gedaan naar de Nederlandse houding ten opzichte van Rusland, China, veiligheid en defensie en asiel- en migratievraagstukken.

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter van de Raad van Toezicht[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Wet Stichting Instituut Clingendael, wetten.nl. Geraadpleegd op 14 mei 2016
  2. Clingendael Annual Report 2021. www.clingendael.org. Gearchiveerd op 1 november 2022. Geraadpleegd op 1 november 2022.
  3. (en) @ClingendaelInstitute, Transparency. Clingendael. Gearchiveerd op 1 november 2022. Geraadpleegd op 1 november 2022.
  4. @ClingendaelInstitute, Buitenland Barometer. Clingendael. Gearchiveerd op 1 november 2022. Geraadpleegd op 1 november 2022.
  5. Monika Sie Dhian Ho new General Director Clingendael Institute, Instituut Clingendael, 14 maart 2016. Gearchiveerd op 14 maart 2016.