Instituut Clingendael

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Instituut Clingendael
Huys Clingendael in Den Haag
Huys Clingendael in Den Haag
Geschiedenis
Opgericht 1983
Structuur
Voorzitter Paul van der Heijden
Directeur Monika Sie Dhian Ho
Plaats Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor landgoed Clingendael
Media
Website www.clingendael.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Clingendael - Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen (Engels: Clingendael - the Netherlands Institute of International Relations) is een onderzoeksinstituut en denktank gevestigd op het landgoed Clingendael in Den Haag. De Conflict Research Unit is gevestigd in de Zeestraat. In samenwerking met het Belgische Egmontinstituut geeft Clingendael het online magazine Clingendael Spectator uit.

Het instituut werd in 1983 opgericht, mede door de Nederlandse minister van Defensie,[1] maar het is politiek onafhankelijk. Het instituut publiceert zelf geen gegevens over zijn financiering, maar de website Europa Nu vermeldt dat het voornamelijk gefinancierd wordt door inkomsten uit activiteiten en subsidies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie.[2]

Naast onderzoek rond internationale betrekkingen verzorgt de opleidingsafdeling Clingendael Academy trainingen voor (aanstaande) diplomaten uit de hele wereld om hen kennis over de theorie en praktijk van de diplomatie en kennis over internationale betrekkingen bij te brengen. Vertegenwoordigers van het instituut mengen zich met enige regelmaat in het Nederlandse maatschappelijke en politieke debat, vooral aangaande buitenlandse politiek. Prof. Jan Melissen, senior research fellow van Clingendael is mede-oprichter en -redacteur van het diplomatiek vaktijdschrift The Hague Journal of Diplomacy en hoogleraar Diplomatie aan de Universiteit van Antwerpen.

In 2011 heeft het instituut The Hague Institute for Global Justice mee opgericht en maakt deel uit van de Hague Academic Coalition, een samenwerkingsverband van academische instituten op het gebied van internationale betrekkingen, internationaal recht en internationale ontwikkeling.

Directeur[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter van de Raad van Toezicht[bewerken | brontekst bewerken]