Instituut Clingendael

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Instituut Clingendael
Huys Clingendael in Den Haag
Geschiedenis
Opgericht 1983
Structuur
Voorzitter Paul van der Heijden
Directeur Monika Sie Dhian Ho
Plaats Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor landgoed Clingendael
Media
Website www.clingendael.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Clingendael - Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen (Engels: Clingendael - the Netherlands Institute of International Relations) is een onderzoeksinstituut en denktank gevestigd op het landgoed Clingendael in Den Haag. De Conflict Research Unit is gevestigd in de Zeestraat. In samenwerking met het Belgische Egmontinstituut geeft Clingendael het online magazine Clingendael Spectator uit.

Het instituut werd in 1983 opgericht, mede door de Nederlandse minister van Defensie,[1] maar het is politiek onafhankelijk. Het instituut publiceert zelf geen gegevens over zijn financiering, maar de website Europa Nu vermeldt dat het voornamelijk gefinancierd wordt door inkomsten uit activiteiten en subsidies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie.[2]

Naast onderzoek rond internationale betrekkingen verzorgt de opleidingsafdeling Clingendael Academy trainingen voor (aanstaande) diplomaten uit de hele wereld om hen kennis over de theorie en praktijk van de diplomatie en kennis over internationale betrekkingen bij te brengen. Vertegenwoordigers van het instituut mengen zich met enige regelmaat in het Nederlandse maatschappelijke en politieke debat, vooral aangaande buitenlandse politiek. Prof. Jan Melissen, senior research fellow van Clingendael is mede-oprichter en -redacteur van het diplomatiek vaktijdschrift The Hague Journal of Diplomacy en hoogleraar Diplomatie aan de Universiteit van Antwerpen.

In 2011 heeft het instituut The Hague Institute for Global Justice mee opgericht en maakt deel uit van de Hague Academic Coalition, een samenwerkingsverband van academische instituten op het gebied van internationale betrekkingen, internationaal recht en internationale ontwikkeling.

Barometer Buitenlandse Zaken[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 startte het instituut de Clingendael Buitenland Barometer, een periodieke opiniepeiling voor het inventariseren van de houdingen van Nederlanders ten aanzien van internationale ontwikkelingen en hun meningen over het Nederlandse buitenland- en Europabeleid. Tevens probeert het instituut die houdingen en opvattingen te verklaren, door deze in verband te brengen met andere houdingen en/of kenmerken van ondervraagde personen. De resultaten worden verwerkt in thematische publicaties in de aanloop naar belangrijke strategische buitenlanddebatten in de Nederlandse politiek of andere actualiteiten in Nederland en Europa. Bij de lancering van de barometer werden in 2020 als voorbeelden genoemd de Nederlandse Ruslandstrategie, Chinastrategie, het Nederlandse en Europese veiligheids- en defensiebeleid, en het Nederlandse en Europese asiel- en migratiebeleid.

Omdat het publieke debat en dat beleid gebaat zouden zijn bij kwantitatieve gegevens over hoe de Nederlandse bevolking denkt over het buitenlandbeleid ontwikkelde Clingendael samen met onderzoeksinstituut Kieskompas deze 'Barometer Buitenlandse Zaken'. In dit opinieonderzoek wordt regelmatig onder 23.000 Nederlanders gepeild hoe zij aankijken tegen internationale ontwikkelingen en het Nederlands buitenlandbeleid.

De kalender die bij de lancering in september 2020 werd gepubliceerd omvatte deze onderwerpen:

De resultaten worden door het instituut gepubliceerd in samenwerking met het Algemeen Dagblad. Monika Sie Dhian Ho, algemeen directeur van Clingendael verklaarde dat Het buitenlands beleid van Nederland onvoldoende zou worden besproken en gepolitiseerd door de politieke partijen, hooguit via referenda, met de dreiging van polarisering en een vertrouwensbreuk tussen ‘de elites’ en ‘het volk’. Zonder een georganiseerd publiek gesprek zouden nieuwe scheidslijnen in de samenleving verder kunnen verharden, bijvoorbeeld op basis van opleidingsniveau of mediagebruik, en zou het Nederlandse politieke klimaat kwetsbaarder worden voor "ondermijning". [4] [5]

Directeur[bewerken | brontekst bewerken]

Voorzitter van de Raad van Toezicht[bewerken | brontekst bewerken]