Het Nutshuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Nutshuis
Voorgevel
Locatie
Locatie Riviervismarkt 5, Den Haag
Adres Riviervismarkt 5
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Hoofdkantoor Nutsspaarbank
Huidig gebruik st. Het Nutshuis,
organisatie Culturalis,
Netherlands Helsinki Committee[1]
Start bouw 1921
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 459776
Nutshuis
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Nutshuis is de nieuwe naam van een voormalig bankgebouw dat aan de Riviervismarkt staat, op de hoek van de Jan Hendrikstraat, tegenover de Grote Kerk in Den Haag. Ten tijde van de bouw heette de straat daar het Westeinde, net als de nog bestaande straat aan de andere kant van de Torenstraat. Achter het gebouw bevindt zich nog de Nutstuin, die via de Jan Hendrikstraat kan worden betreden. Hier is ook een luisterplaats te vinden waar op maandag, woensdag en vrijdag tussen 12:00 uur en 13:00 uur naar het carillon van de Grote Kerk kan worden geluisterd

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw dateert uit 1921 en is gebouwd als hoofdkantoor van de Nutsspaarbank, die in 1818 was opgericht. Die data zijn te lezen boven het dak, tussen de twee schoorstenen. De bank heeft het pand gebruikt tot 1992, het jaar dat de bank werd verkocht aan de VSB Bank.
Het voormalige bankkantoor was gebouwd om een middenplein, dat met de laatste verbouwing overkapt is met een glazen dak. Sinds de renovatie in 2006 heet het gebouw het Nutshuis. Het is nu een centrum voor maatschappelijke, culturele en educatieve activiteiten. Ook de gemeente Den Haag gebruikt het pand, zoals voor de prijsuitreiking van de Nieuwe Stad Prijs.

Gebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw staat aan de rand van het oude centrum. Vroeger waren in het gebied waarin het gebouw staat de markten. Het oude stadhuis ligt aan de Dagelijkse Groenmarkt en het Nutshuis aan de Riviervismarkt. Hier liepen vroeger de gekortwiekte ooievaars rond om de visresten op te eten. Zij werden later het symbool voor Den Haag.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het gebouw is te bezichtigen op Open Monumentendag.

Officiële website[bewerken | brontekst bewerken]

nutshuis.nl

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]