Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EBRD logo.png

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) is in 1990 opgericht door 40 landen, waaronder de toenmalige twaalf lidstaten van de Europese Unie, de overige Europese landen, de toen bestaande landen in Centraal- en Oost-Europa en enkele niet-Europese landen (VS, Japan, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Korea, Egypte, Marokko en Mexico), de Europese Gemeenschap en de Europese Investeringsbank (EIB). Het aantal lidstaten is daarna uitgebreid tot 64, grotendeels als gevolg van de opsplitsing van de Sovjet-Unie en Joegoslavië in afzonderlijke lidstaten. Initiatiefnemer van de oprichting van de EBRD is de Franse president François Mitterrand.

Doelstelling[bewerken]

De centrale doelstelling van de EBRD is de bevordering van de overgang van de voormalige communistische landen in Centraal- en Oost-Europa naar markteconomieën. Speciale aandacht geldt de integratie van de deze landen in de wereldeconomie, de versterking van de democratie en een verantwoord milieubeleid. De EBRD verstrekt middelen in de vorm van participaties, leningen en garanties en geeft technische assistentie, zoals bij de voorbereiding en coördinatie van projecten.

Financiële middelen[bewerken]

Het kapitaal van de EBRD bestaat uit bijdragen van de lidstaten. Het maatschappelijk aandelenkapitaal van de EBRD bedroeg per eind 2014 zo'n € 30 miljard, waarvan een vijfde daadwerkelijk gestort.

In de jaren 2010 tot en met 2014 leende de EBRD jaarlijks gemiddeld € 9 miljard uit aan de ontvangende leden. Inclusief de leningen die door anderen aan de projecten werden verstrekt, hebben deze een totale waarde van ruim € 20 miljard op jaarbasis.[1] In 2014 verstrekte de EBRD een totaal bedrag van € 8,9 miljard aan leningen voor 377 projecten in meer dan 30 landen.[1]

Organisatie[bewerken]

Het hoofdkantoor van deze bank is gevestigd in Londen, er zijn 32 veldkantoren. De Raad van Gouverneurs is het hoogste orgaan van de Bank, de bevoegdheden van de gouverneurs zijn voor een groot deel gedelegeerd aan de Raad van Bewindvoerders. Deze bestaat uit 23 leden. De bewindvoerders worden benoemd door de lidstaten of groepen van lidstaten (de kiesgroepen).

Leden[bewerken]

Nederlandse inzet[bewerken]

Nederland heeft een aandeel € 0,5 miljard, hierdoor heeft het een stemrecht van 2,52%. Namens Nederland heeft de minister van Financiën zitting in de Raad van Gouverneurs; de minister van Buitenlandse Zaken is zijn plaatsvervanger. De leden van Raad van Gouverneurs komt jaarlijks bijeen. Nederland vormt een kiesgroep met Mongolië. Namens deze kiesgroep levert Nederland een bewindvoerder.

China wil lid worden[bewerken]

In oktober 2015 maakte de Volksrepubliek China bekend deel te willen nemen van de EBRD. China zal een bijdrage leveren aan het kapitaal, maar kan zelf geen geld lenen van de bank. De 64 leden gaan zich buigen over de aanvraag.[2]

 Financierende lidstaten

 Ontvangende lidstaten

Landen waarbinnen wordt geïnvesteerd[bewerken]

Andere deelnemende landen[bewerken]

Externe link[bewerken]