Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) is in 1990 opgericht door 40 landen, waaronder de toenmalige twaalf lidstaten van de Europese Unie, de overige Europese landen, de toen bestaande landen in Centraal- en Oost-Europa en enkele niet-Europese landen (VS, Japan, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Korea, Egypte, Marokko en Mexico), de Europese Gemeenschap en de Europese Investeringsbank (EIB). Het aantal lidstaten is daarna uitgebreid tot 60, grotendeels als gevolg van de opsplitsing van de Sovjet-Unie en Joegoslavië in afzonderlijke lidstaten. Initiatiefnemer van de oprichting van de EBRD is de Franse president François Mitterrand.

Doelstelling[bewerken]

De centrale doelstelling van de EBRD is de bevordering van de overgang van de voormalige communistische landen in Centraal- en Oost-Europa naar markteconomieën. Speciale aandacht geldt de integratie van de deze landen in de wereldeconomie, de versterking van de democratie en een verantwoord milieubeleid. De EBRD verstrekt middelen in de vorm van participaties, leningen en garanties en geeft technische assistentie, zoals bij de voorbereiding en coördinatie van projecten.

Financiële middelen[bewerken]

Het kapitaal van de EBRD bestaat uit bijdragen van de lidstaten. Het aandelenkapitaal van de EBRD bedraagt in 2006 ruim € 19,8 miljard.

Organisatie[bewerken]

Het hoofdkantoor van deze bank is gevestigd in Londen, er zijn 32 veldkantoren. De Raad van Gouverneurs is het hoogste orgaan van de Bank, de bevoegdheden van de gouverneurs zijn voor een groot deel gedelegeerd aan de Raad van Bewindvoerders. Deze bestaat uit 23 leden. De bewindvoerders worden benoemd door de lidstaten of groepen van lidstaten (de kiesgroepen).

Nederlandse inzet[bewerken]

Nederland heeft een aandeel € 0,5 miljard, hierdoor heeft het een stemrecht van 2,52%. Namens Nederland heeft de minister van Financiën zitting in de Raad van Gouverneurs; de minister van Buitenlandse Zaken is zijn plaatsvervanger. De leden van Raad van Gouverneurs komt jaarlijks bijeen. Nederland vormt een kiesgroep met Mongolië. Namens deze kiesgroep levert Nederland een bewindvoerder.

██ Financierende lidstaten

██ Ontvangende lidstaten

Landen waarbinnen wordt geïnvesteerd[bewerken]

Andere deelnemende landen[bewerken]

Externe links[bewerken]