Terek (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Terek in het noorden van Georgië
De Terek rivier in Vladikavkaz

De Terek (Georgisch: თერგი, Tergi; Ossetisch: Терк, Terk; Russisch: Терек, Terek; Tsjetsjeens: Terk) is een rivier in Georgië en Rusland en is na de Koeban de grootste rivier die ontspringt in de Kaukasus. De lengte bedraagt 623 km. Ze mondt uit in de Kaspische Zee.

De rivier begint op een gletsjer nog net op Georgisch grondgebied, zuidwestelijk van de berg Kazbek. De rivier stroomt in noordelijke richting en breekt al spoedig door de Grote Kaukasus (Darjalkloof). Vanaf hier bevindt de rivier zich op Russisch grondgebied en doet hij vier autonome republieken aan: achtereenvolgens Noord-Ossetië, Kabardië-Balkarië, opnieuw Noord-Ossetië, Tsjetsjenië en Dagestan. De grootste stad aan de rivier is Vladikavkaz, de Noord-Ossetische hoofdstad, waar de rivier de vlakte bereikt.

De benedenloop van de rivier is samen met de noordelijker Koema van belang voor de irrigatie van de Nogajsteppe. Bij Mozdok begint een kanaal dat de beide rivieren verbindt. Het laatste, Dagestaanse traject bestaat uit een zeer omvangrijke delta. De hoofdtak bereikt de zee bij het schiereiland Agrachan.