Kasyapa (hindoeïsme)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kashyapa standbeeld in Andhra Pradesh

In het hindoeïsme is Kasyapa (of Kashyapa, Kassapa, 'schildpad') een van de rishi's, vader van de deva's, asura's, naga's en het mensdom. Hij is gehuwd met Aditi, waarmee hij de vader van Agni en Aditya is. Kasyapa is de zoon van Marichi, één van de Prajapati's of scheppers van de mensheid. Naast Aditi heeft Kasyapa ook Diti, Vinata en Kadru als echtgenote. De Aardegodin Bhumidevi is zijn dochter.

Kashyapa wordt tot een van de zeven rishis's (oude wijzen) gerekend. De andere rishi's zijn: Atri, Vashistha, Vishvamitra, Jamadagni, Bharadwaja en Gotama.

Diti en Aditi[bewerken]

Kasyapa heeft dertien vrouwen, waaronder Aditi en Diti. Via Aditi worden twaalf goden, die voorheen de Tushita's heetten, wedergeboren. In het begin van de kalpa moeten twaalf Jaya's in elke manvantara tot de zevende worden herboren. Ze worden de Aditya's:

Bij Diti heeft Kasyapa twee zonen: Hiranyakasipu en Hiranyaksha. Vishnu incarneert als zoon van Aditi om hen te vernietigen. In zijn avatara Narasimha doodt Vishnoe Hiranyakasipu (de eerste incarnatie van Ravana) De zonen van Diti worden de Daitya's genoemd. Ook Hayagriva en Prahlada (de zoon van Hiranyakasipu) waren daitya's.

Vinata en Kadru[bewerken]

Het verhaal over Vinata, Kadru, de geboorte en de daden van Garoeda wordt verteld in de Adi Parva (het eerste boek) van de Mahabharata. Kasyapa is ook gehuwd met Vinata en Kadru, dochters van Daksha. Kadru legt duizend eieren, waaruit naga's (slangen) voortkomen en uit Vinata's twee eieren worden Aruna (de wagenmenner van Surya, de zon) en Garoeda (de adelaar of vogelmens, het rijdier van Vishnoe) geboren. Kadru's oudste zoon is Sesha Ananta, waar Vishnoe op rust op de oeroceaan. Kadru's tweede zoon is Vasuki, waarmee de Mandara in beweging wordt gebracht om de Melkoceaan te karnen.

Kashmir[bewerken]

Kashmir zou naar Kasyapa zijn vernoemd.

Zie ook[bewerken]