Rama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Rama (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Rama.
Portal.svg Portaal Yoga
Sita, Rama, Lakshmana en Hanuman en in het woud (1780)
Rama en Hanuman vechten tegen Ravana (rond 1820)

Rama (Râma), ook wel Ramachandra of kortweg Ram genoemd was een persoon, wiens levensloop als heldhaftige persoonlijkheid beschreven wordt in de Ramayana, een omvangrijk en invloedrijk religieus heldenepos uit India.

Rama is in dit verhaal een prins, later koning, van Ayodhya, de echtgenoot van Sita en overwinnaar van Ravana, de koning der demonen.

De geboorte van Rama en zijn drie broers

Door een deel van de vaishnavisten en de meeste smartisten wordt Rama beschouwd als de zevende avatara (goddelijke incarnatie) van Vishnoe en de belichaming van de absolute brahman en dharma.

Sommige hindoes menen dat de zandbanken in de zee-engte tussen Sri Lanka en Tamil Nadu zijn gebouwd door Rama en zijn apenleger. De Indiase regering was in 2007 van plan deze zee-engte, de Straat Palk te kanaliseren. De hindoeïstische partij BJP protesteerde hiertegen, waarna de regering liet onderzoeken of Rama werkelijk had bestaan. Er werden geen archeologische of historische bronnen gevonden, waarop grote verontwaardiging ontstond, en twee directeuren van de archeologische dienst door de minister van Cultuur, Ambiki Soni, werden ontslagen.

Trivia[bewerken]

De raam was een naar Rama genoemde munteenheid die in 2003 gelanceerd werd door de organisatie van Maharishi Mahesh Yogi in samenwerking met Fortis Bank. De raam had een vastgelegde waarde van 10 euro[1].

Zie ook[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties