Kalkin (hindoeïsme)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De tien avatars van Vishnoe

Kalkin of Kalki is in de hindoeïstische mythologie de tiende avatar van Vishnoe. Hij is de enige avatar die nog moet komen. Kalkin wordt voorgesteld als een ruiter op een wit paard, of als het witte paard zelf.

Als Kalkin verschijnt, maakt hij een einde aan het tijdperk Kali Yuga, dat is het huidige tijdperk. Dit tijdperk wordt verondersteld niet zo heel lang meer te duren, maximaal nog 428 eeuwen.

Verschijning[bewerken | brontekst bewerken]

Kalkin zal met een vlammend zwaard aan de hemel verschijnen. Het wapen komt van de god Agni, de vuurgod, en wordt versterkt door de god van de zon Surya. Dan doodt hij de bron van alle kwaad op deze wereld, de demon Kali (niet te verwarren met de godin Kálii). Het zwaard wordt soms aangeduid als de 'verpersoonlijking van wijsheid'.

Voorts wordt hij dikwijls als de beëindiger van de wereld gezien, een opvatting die door anderen wordt bestreden. De wereld zelf gaat niet ten onder, maar er zal wel een einde komen aan het huidige tijdperk. Door toedoen van Kalkin zal een nieuw, beter tijdperk aanbreken, waardoor Kalkin vaak de functie van held vervult.

Zie de categorie Kalki van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.