Eeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tijdsaanduidingen in de Nederlandstalige Wikipedia
Eerste artikel (vanaf het begin)

eeuw
30e eeuw v.Chr.

decennium
1499-1490 v.Chr.

jaar
999 v.Chr.

Eerste categorie

categorie:eeuw
categorie:33e eeuw v.Chr.
regelmatig
tot heden

categorie:decennium
categorie:1-9

regelmatig
tot heden

categorie:jaar
categorie:1500

regelmatig
tot heden

Zie ook
categorie:millennium
categorie:maand
categorie:datum


Viering honderdjarig bestaan van een stad

Een eeuw, ofwel centennium, is een aaneengesloten periode van honderd jaar. Op 18 juni 1915 was het precies een eeuw geleden dat de Slag bij Waterloo plaatsvond. In de jaartelling worden eeuwen ook geteld en begint de jaartelling met de eerste eeuw, gevolgd door de tweede eeuw en zo verder. Formeel begint een nieuwe eeuw in deze telling bij het einde van een jaartal eindigend op 00 - de eenentwintigste eeuw loopt dan dus van 2001 t/m 2100[1]. Hoewel de Gregoriaanse kalender toen nog niet bestond, bestaat de eerste eeuw - dus de eerste 100 jaren - uit de jaren 1 tot en met 100. Er is dus geen jaar 0. Voor veel mensen lijkt een nieuwe periode aan te breken als een jaar begint waarvan het jaartal eindigt op 00, zoals 2000. Zij gaan ervan uit dat een nieuwe eeuw begint bij het aanbreken van zo'n jaartal. De twintigste eeuw zou dan duren van 1900 t/m 1999. Dit is ook het thema van de millenniumvergissing. De norm ISO 8601 kent weliswaar een jaar 0, maar dat is het jaar 1 v.Chr., dus het jaar voor het jaar 1.

De huidige westerse christelijke jaartelling bestond de eerste zes eeuwen van die jaartelling nog niet. We tellen die eeuwen echter wel. De eerste eeuw bestaat uit de jaren 1 t/m 100, de tweede eeuw uit de jaren 101 t/m 200, enzovoorts. De 20e eeuw eindigt met het jaar 2000.

Het woord centennium vindt zijn oorsprong in het Latijn. Daar betekent het honderdtal en wordt het met name gebruikt om legereenheden aan te duiden.

Eenheden in andere kalendersystemen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de gregoriaanse kalender hebben ook de juliaanse kalender en de hindoekalender jaarcycli die gebruikt worden om tijdperiodes aan te geven. In de hindoekalender worden jaren in groepen van 60 samengebracht.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. "Eeuw", Van Dale (13e uitgave)