Eeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viering honderdjarig bestaan van een stad

Een eeuw, ofwel centennium, is een periode van honderd jaar. Vaak is men onwillekeurig geneigd aan te nemen dat een nieuwe eeuw begint bij het aanbreken van een jaar waarvan het jaartal eindigt op 00, bijvoorbeeld 2000. De twintigste eeuw zou dan duren van 1900 t/m 1999. Rekenkundig begint een nieuwe eeuw echter bij het einde van een jaartal eindigend op 00; de twintigste eeuw loopt dus van 1901 t/m 2000.

De huidige westerse christelijke jaartelling bestond de eerste zes eeuwen van die jaartelling nog niet. We tellen die eeuwen echter wel. De eerste eeuw bevat de jaren 1 t/m 100, de tweede eeuw de jaren 101 t/m 200 enzovoorts.

Het woord centennium vindt zijn oorsprong in het Latijn. Daar betekent het honderdtal en wordt het met name gebruikt om legereenheden aan te duiden.

Er wordt weleens gesproken over het fictieve jaar 0. Er is echter enkel een tijdstip 0, namelijk het begin(punt) van onze jaartelling.

Wil men jaren die voor het beginpunt van de telling liggen uitdrukken in een getal, dan lijkt bijvoorbeeld -37 voor de hand te liggen voor het jaar 37 v.Chr. Dit maakt het echter lastig als men het aantal jaren in een periode wil bepalen door aftrekking. Daarom noemen astronomen het eerste jaar voor het beginpunt wel het jaar 0, en wordt het jaar 37 v.Chr. aangeduid als -36.

Eenheden in andere kalendersystemen[bewerken]

Naast de gregoriaanse kalender hebben ook de juliaanse kalender en de Hindoekalender jaarcycli die gebruikt worden om tijdperiodes aan te geven. In de hindoekalender worden jaren in groepen van 60 samengebracht.

Zie ook[bewerken]