Kali yuga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kali Yuga)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kali yuga (Devanagari: कलि युग, Sanskriet:Kali Yuga, letterlijk: Tijdperk van Kali (niet te verwarren met de godin Kālī), ook bekend als het Duistere Tijdperk of Tijdperk der Ontucht) en wordt ook wel het ijzeren tijdperk genoemd. Het is volgens het hindoeïsme het laagste van de vier cyclische tijdperken of yuga's van ontwikkeling die de wereld doormaakt. De overige zijn oplopend dwapara yuga, treta yuga en satya yuga.

Volgens de meeste interpretaties van hindoeteksten bevindt de aarde zich thans in kali yuga, hoewel anderen menen dat de aarde aan het begin staat van dwapara yuga. Volgens de Surya Siddhanta begon kali yuga om middernacht op 23 januari volgens de gregoriaanse kalender of 18 februari volgens de juliaanse kalender in het jaar 3102 v.Chr. Veel hindoes geloven dat dit het moment was waarop Krishna zijn lichaam verliet.

Hindoes geloven dat de mensheid geestelijk degenereert tijdens kali yuga; het wordt meestal aangeduid als het Duistere Tijdperk omdat de mensheid dan het verst van het goddelijke (het ideaalbeeld) verwijderd is. De kali yuga wordt beheerst door de demon Kali, de nemesis van Sri Kalki, de tiende en laatste avatara van de hindoegod Vishnoe. Volgens de Vishnoe Purana is hij een negatieve manifestatie van Vishnoe.

Tijdens deze laagste fase zijn de meeste mensen zich enkel bewust van de fysieke aspecten van het leven; de grootste nadruk ligt op materiële overleving. De relatie tussen mensheid en spiritualisme wordt voornamelijk bepaald door bijgeloof en gezag.

Enkele werken stellen dat niet alle varna's nog aanwezig zijn. Zo zouden er geen echte kshatriya's meer zijn. Andere werken stellen dat er nog slechts shudra's zijn. Zaken die eerder geoorloofd waren, maar in de kali yuga niet meer worden aangeduid als kalivarjya. Daaronder valt de asrama van woudkluizenaar of vanaprastha.

Hindoes beschouwen de regels van dharma als een stier. Tijdens satya yuga, het eerste stadium van ontwikkeling, heeft de stier vier poten, waarvan hij er tijdens elk volgend stadium een verliest. Bij het aanbreken van het tijdperk van kali heeft de stier nog maar een poot.