Yuga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verdeling van Yuga's

Yuga's zijn volgens de Hindoe-filosofie de vier tijdperken waarin de evolutie van het leven verdeeld is:

 1. Satya Yuga (ook: Krita Yuga)
 2. Treta Yuga
 3. Dwapara Yuga
 4. Kali Yuga

De wereld verkeert in een ononderbroken cyclus van deze tijdperken. Elke opgaande fase in de cyclus van Kali Yuga tot Satya Yuga wordt gevolgd door een neergaande fase terug naar Kali Yuga, dan weer een opgaande fase enzovoort. Een andere theorie is dat de wereld aan het einde van een neergaande Kali Yuga terug zal keren naar Satya Yuga en vervolgens opnieuw aan een neergang zal beginnen.

De neergang van Satya naar Kali wordt geassocieerd met een steeds verdergaande achteruitgang van Dharma (oprechtheid) die gemanifesteerd wordt als een afname van de menselijke levensduur en van de kwaliteit van morele normen.

Tempels, oorlogen en geschriften zijn kenmerken van Dwapara en Kali. In de hogere tijdperken (Treta en Satya) is schrijven onnodig omdat mensen direct door middel van gedachten communiceren. Tempels zijn onnodig omdat mensen God als alom aanwezig ervaren. Oorlogen zijn schaars maar komen nog wel voor. Een van deze oorlogen wordt beschreven in de Ramayana.

Nadat 71 cycli van alle tijdperken zijn voltooid, volgt een periode die nog eens zolang duurt en waarin de wereld grotendeels onder water komt te staan. Daarna begint de cyclus opnieuw.

De meest gewaardeerde deugden tijdens de yugas zijn:

 1. Satya Yuga - dhyana (meditatie)
 2. Treta Yuga - yajna (opoffering)
 3. Dwapara Yuga - archana (verering)
 4. Kali Yuga - daana (aalmoezen)

De (traditionele) tijdsduur van de yugas is:

 1. Satya Yuga - 4800 jaar (1.728.000 jaar)
 2. Treta Yuga - 3600 jaar (1.296.000 jaar)
 3. Dwapara Yuga - 2400 jaar (864.000 jaar)
 4. Kali Yuga - 1200 jaar (432.000 jaar)