Varna (kaste)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De varna's zijn vier sociaal-maatschappelijke groepen in het Indiase kastenstelsel: de brahmanen, de kshattriya's, de vaishya's en de shudra's. Over het algemeen wordt men in een varna geboren en kan men deze niet veranderen. De vier varna's geven aan welke beroepen een persoon mag uitoefenen: de brahmanen vormen de priesterkaste, de kshattriya's de krijger- en heerserskaste, de vaishya's de kaste van handelaren en grondeigenaren en de shudra's de boeren. In het hindoeïsme leeft elke kaste volgens zijn eigen sociale en religieuze voorschriften. Grofweg kunnen de varna's als "hoofdkasten" gezien worden, terwijl de jati's "sub-kasten" zijn, maar in de praktijk zijn hier veel uitzonderingen op. Personen die niet in een varna geboren worden worden kastelozen of dalits genoemd en vormen de onderste trede in de traditionele hiërarchie van de Indiase maatschappij.

Oorspronkelijke Varna's[bewerken]

Oorspronkelijk dient er onderscheid gemaakt te worden tussen de twee varna's, zij werden gevormd na de inval van de Ariërs omstreeks het jaar 1500 v.Chr.. De Arya Varna en de Darya Varna. Varna betekent kleur en het zou er hoogstwaarschijnlijk op kunnen wijzen dat de twee varna's respectievelijk verwijzen naar de donkerhuidige Dravidiërs en de lichtkleurige Ariërs. Maar varna verwijst ook naar keuze, het is dus geen louter biologisch gegeven, want Dravidiërs konden ook deel uitmaken van de Arya Varna en omgekeerd.

Klassieke Varna's[bewerken]

In een later stadium evolueerden deze varna's.

  1. De Brahmanen: De rol van leraar toegewezen.
  2. De Kshattriya's: De rol van beschermer toegewezen.
  3. De Vaishya's: De rol van voedselvoorziener toegewezen.
  4. De Shudra's: De rol van dienaar toegewezen.

Door het systeem van varna's en jati's ontstond een kluwen van kasten waardoor beroepsgroepen, sub-groepen en sub-sub-kasten ontstonden.