Maitreya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maitreya
Beeld van Maitreya in Táijhong, Taiwan.
Beeld van Maitreya in Táijhong, Taiwan.
Taalvarianten
Sanskriet मैत्रेय (Maitreya)Metteya
Pali Metteya
Tamil மைத்திரேயர்
Tibetaans Byams Pa
Birmaans အရိမေတ္တေယျ (Arimeiteiya) অবলোকিতেশ্বর
Thais ศรีอาริยะ เมตไตรย์ (Sriaraya Mettrai)
Vietnamees Di-lặc Bồ Tát
Traditioneel Chinees 彌勒菩薩
Vereenvoudigd Chinees 弥勒菩萨
Hanyu pinyin Mílè Púsa
Jyutping mei4 laak6 pou4 saat3
Japans 弥勒菩薩 (Miroku Bosatsu)
Koreaans 미륵보살 (Mireuk Bosal)
Portaal  Portaalicoon   Taal
Voorbeeld van een beeldje van Maitreya die vaak in huizen van Chinese gezinnen staan.
Dhamma wiel

Boeddhisme

Concepten
Geschiedenis
Stromingen
Geschriften
Tempels
Devotie
Per land
Termen
Van A tot Z
Dhamma wiel

Binnen het boeddhisme is Maitreya (Pali: Metteyya) de toekomstige Boeddha.

Maitreya is een bodhisattva, die volgens sommige boeddhisten uiteindelijk op aarde geboren zal worden, verlichting zal bereiken en een pure dhamma zal onderwijzen. Maitreya Bodhisattva wordt de opvolger van de historische Sakyamuni Boeddha.

Hij werd het eerst genoemd in de Maitreyavyakarana, een tekst in het Sanskriet. Er zijn vele mensen geweest die zichzelf Maitreya hebben genoemd, maar geen van de personen is erkend door de boeddhistische gemeenschap.

Karakteristieken[bewerken]

Maitreya zal geboren worden nadat de boeddhistische leer van Gautama Boeddha geheel vergeten is. De Maitreya zal in slechts zeven dagen de verlichting bereiken. Er worden verschillende kenmerken genoemd zoals het verkleinen van de oceanen.

Opdat de wereld de komst realiseert moeten verschillende condities worden vervuld: geschenken moeten aan monniken worden gegeven, morele voorschriften moeten worden gevolgd en offers moeten worden gemaakt bij heiligdommen.

Volgens de profetie zal de komst van de tweede Boeddha een eind aan oorlog, hongersnood en ziekte maken en een nieuwe samenleving gebaseerd op tolerantie en liefde creëren.

De Wereldleraar Maitreya[bewerken]

Maitreya is volgens de esotericus Benjamin Creme de persoonlijke naam van de nieuwe wereldleraar. De christenen verwachten eerst de komst van de bedrieger die zich voor Christus zal uitgeven en velen zal misleiden: het Beest, en pas daarna de Wederkomst van Christus, de joden de Messias, moslims de Imam Mahdi, de hindoes Kalki avatar of Krishna en de boeddhisten Maitreya Boeddha. Creme beweert dat al die personen één en dezelfde figuur zijn. Creme's levensbeschouwelijke denken is gebaseerd op de esoterische kennis uit het werk van Alice Bailey, Helena Blavatsky en Helena Rjorich. Het verhaal van Creme wordt door geen officiële religieuze (christelijke, boeddhistische, esoterische) organisatie erkend.

Volgens Creme staat deze wereldleraar, zoals hij genoemd wordt, op het punt om zichzelf aan de mensheid bekend te maken vanuit Londen, waar hij sinds juli 1977 verblijft. In 1984 beloofde Creme aan journalisten van een aantal (voornamelijk Britse) kranten, waaronder de Telegraph en de Observer, dat Maitreya met hen zou komen praten. Er kwam echter niemand opdagen.

Op 11 juni 1988 verscheen Maitreya voor het eerst als mens van vlees en bloed op een gebedsbijeenkomst van 6000 mensen in Nairobi, Afrika. Later zou hij nog op een aantal plekken verschijnen, verspreid over de hele wereld, bij bijeenkomsten van alle godsdiensten in de wereld. Ook werd melding gemaakt van wonderen, zoals gemagnetiseerd water met een geneeskrachtige werking en lichtgevende kruizen die plotseling in de lucht verschenen.

Creme beweert dat Maitreya niet komt om een nieuwe religie te stichten, maar dat hij komt om de mensheid te helpen, te inspireren, te behoeden voor zelfdestructie en te onderwijzen in de technieken van zelfverwerkelijking. Dit helpen en inspireren doet Maitreya echter niet alleen. Hij staat aan het hoofd van een groep van Meesters van Wijsheid, van wie er op dit moment 14 in de wereld werkzaam zijn.

Creme beweert dat hij in voortdurend telepathisch contact staat met een Meester van Wijsheid. Als zodanig geeft hij antwoord op allerlei vragen rondom tegenwoordige economische, politieke, spirituele en ecologische ontwikkelingen. In de periode '77 tot '82 ontving Creme 140 boodschappen van Maitreya: In mei 1982 verklaarde Creme, dat Maitreya in een Aziatische gemeenschap in Londen woont. Vanaf 1980 schreef hij een aantal boeken over dit onderwerp, te beginnen met The Reappearance of the Christ and the Masters of Wisdom (De wederverschijning van de Christus en de meesters van wijsheid). Er is geen connectie tussen Creme en ene Margaret Birkin, die claimt een Meester met de naam Maitreya te 'channelen'. Benjamin Creme geeft lezingen over de hele wereld waarin hij de komst van Maitreya en zijn missie aankondigt. Creme gelooft, dat Maitreya binnenkort de gehele wereldbevolking zal toespreken via een satellietverbinding: radio en televisie, en via telepathische methoden waarbij hij zijn ware identiteit bekend zou maken op de zogenaamde Verklaringsdag.

Er zijn mensen die deze man beschouwen als de/een Antichrist. Hij zou voldoen aan veel voorspellingen die in het Bijbelboek Openbaringen staan en aan voorspellingen door de toekomstvoorspeller Nostradamus: zo zou de antichrist uit de Arabische wereld komen en Europa binnendringen (Nostradamus). Tevens zou hij de grootste wonderen verrichten, gezien worden als een wereldverbeteraar, als mens op de wereld verschijnen, en een zeer charismatisch persoon zijn die alle religies wil samenbrengen.

In 1991, vlak voordat Creme in Mexico een lezing zou geven, werd Maitreya door de katholieke kerk in een boek aangeduid als de antichrist.

Verjaardag[bewerken]

De verjaardag van Maitreya wordt op de eerste van de eerste maand van de Chinese kalender gevierd.

Omrekening naar de westerse kalender

  • 2009: 26 januari
  • 2010: 14 februari
  • 2011: 3 februari
  • 2012: 23 januari
  • 2013: 10 februari
  • 2014: 31 januari
  • 2015: 19 februari
  • 2016: 8 februari

Externe links[bewerken]