Ladakh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ladakh
District van India Vlag van India
Ladakh in Noord-India
Situering
Staat Jammu en Kasjmir
Algemeen
Oppervlakte 86.904 km²
Inwoners (2001) 270.126 (3 inw/km²)
Hoofdplaats Leh
Foto's
Uitzicht over Leh
Uitzicht over Leh
Portaal  Portaalicoon   India

Ladakh (Tibetaans: ལ་དྭགས་/la-dwags/[lad̪ɑks]; Hindoestaans: लद्दाख/[ləd̪.d̪ɑːx]; Urdu: لدّاخ) is een gebied en regio in het noorden van Jammu en Kasjmir, India. Ladakh wordt begrensd door de Zanskar Range en de westelijke Himalaya in het zuiden en het Tibetaans Plateau in het oosten en noorden. Het gebied heeft sterke fysische en culturele overeenkomsten met Tibet en wordt in cultureel en etnisch opzicht vaak tot Tibet gerekend. Ladakh is door en voor westerse bezoekers omschreven als The Moonland, Little Tibet en zelfs The last Shangri-la.

De streek Ladakh bestaat uit de bovenloop van het dal van de Indus en de verder naar het noorden gelegen Nubravallei. De Indiase regio Ladakh omvat ook het gebied rond de plaats Kargil, dat in cultureel opzicht tot Baltistan behoort. Het Indiase gezag wordt echter betwist. Pakistan maakt aanspraak op heel Baltistan, en de Volksrepubliek China claimt zelfs het hele gebied.

De regio Ladakh bestaat uit de districten Leh en Kargil. Leh, de hoofdstad van Ladakh, telt zo'n 15.000 inwoners. Kargil is met 9500 inwoners iets kleiner.

Verkeer, vervoer en toerisme[bewerken]

Ladakh is een van de meest afgelegen gebieden in India. Dit deel van India werd pas opengesteld voor toerisme in 1974. Ladakh is vooral populair bij rugzaktoeristen en trekkers.

Er zijn twee belangrijke landroutes vanuit de rest van India naar Ladakh. De eerste loopt vanuit Srinagar in de Kasjmirvallei over de Zoji La naar Kargil. De andere loopt vanuit Manali in de Kulluvallei over de Baralacha La en Taglang La (5328 m). Leh beschikt ook over een vliegveld dat vanuit de 'domestic airport' in Delhi bereikbaar is.

Tibetaanse cultuur[bewerken]

In Ladakh domineert de Tibetaanse cultuur het leven. De oorspronkelijke bevolking bestond uit Khampanomaden, die met geiten, jaks en schapen rondtrokken. Ook nu nog zijn in de meer afgelegen gebieden nomaden te vinden. De Ladakhi bevolking is voornamelijk boeddhistisch. Toch is ook de moslimgemeenschap nadrukkelijk aanwezig in Kasjmir, met name rond Kargil en in de Suruvallei. De voornaamste talen zijn Ladakhi, Purig, Tibetaans en Engels.

Sinds het begin van de Tibetaanse diaspora zijn in de tweede helft van de 20e eeuw veel Tibetaanse ballingen naar Ladakh getrokken, onder meer naar Leh en naar Changtang.

In de documentairefilm met speelscènes Das Alte Ladakh toont regisseur Clemens Kuby interviews en beeldmateriaal van het natuurschoon uit het midden van de jaren '80 in Ladakh, toen het pas tien jaar ontsloten was voor toerisme.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]