Meghalaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meghalaya
 
Deelstaat van India Vlag van India
Kaart van Meghalaya
Coördinaten 25°34'12"NB, 91°52'48"OL
Algemeen
Oppervlakte 22.429[1] km²
Inwoners
(2011)
2.966.889
(132 inw./km²)
Hoofdstad Shillong
Bestuur en politiek
Bestuurlijke status deelstaat
Datum van ontstaan 21 januari 1972
Gouverneur Ravindra Narayana Ravi
Chief Minister Conrad Sangma
Aantal districten 11
Overig
Officiële taal Khasi, Garo, Engels
Geslachtsverhouding 972[2] vrouwen per 1000 mannen
Alfabetiseringsgraad
 - Mannen
 - Vrouwen
62.6%[3]
65,4%
59,6%
ISO 3166 IN-ML
Portaal  Portaalicoon   India

Meghalaya (Hindi: मेघालय) is een deelstaat van India. De staat ligt in het noordoostelijke deel van het land en telt 2.966.889 inwoners (2011). De hoofdstad van Meghalaya is Shillong.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Meghalaya was oorspronkelijk een deel van Assam en werd een afzonderlijke staat op 21 januari 1972.

Geografie en klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Meghalaya, gelegen in het oostelijke deel van India, vormt een heuvelige strook van ongeveer 300 km (oost-west) lang en 100 km breed, met een totale oppervlakte van ongeveer 22.429 km². De staat wordt in het noorden begrensd door Assam en in het zuiden door Bangladesh.

Het klimaat van Meghalaya is gematigd maar vochtig. De gemiddelde jaarlijkse regenval is 1200 cm in sommige gebieden, waardoor deze deelstaat de natste van India is. De stad Cherrapunjee, ten zuiden van hoofdstad Shillong, houdt het wereldrecord voor de meeste regen per kalendermaand terwijl het dorp Mawsynram, dicht bij stad Cherrapunjee, het record van de zwaarste jaarlijkse regens heeft. Ongeveer één derde van de staat bestaat uit bos. De waaiers van de Garoheuvels in het westen, Khasiheuvels, en Jaintiaheuvels in het oosten zijn niet zeer hoog: het hoogste punt ligt op 1965 meter. De grotten staan bekend om hun unieke kalksteenstructuren.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Meghalaya is bestuurlijk onderverdeeld in elf districten. Hieronder volgt een lijst van de huidige districten.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Adivasi (volksstammen) maken ongeveer 85 procent van de bevolking van Meghalaya uit. De grootste groep, die bijna vijftig procent van de bevolking beslaat, zijn de Khasi, die zichzelf in het Khasi de Hynniew trep ("de zeven hutten") noemen. Andere groepen omvatten de Garo, Jaintia en de Hajong.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Meghalaya is een van drie staten in India die een christelijke meerderheid hebben; de andere twee (Nagaland en Mizoram) liggen ook in het noordoosten van India. 70,25% van de Meghalayase bevolking is christelijk en 13,27% is hindoe.

Onafhankelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de staatsoverheid toerisme heeft bevorderd, hebben separatistische groepen (ULFA en NDFB) de Garoheuvels als operatiebasis gebruikt; het ruwe beboste terrein en de grens met Bangladesh maken de heuvels tot een goede schuilplaats.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]