Jammu en Kasjmir (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jammu en Kasjmir
جۄم تٕ کٔشېر, जॅम त॒ कॅशीर
جموں و کشمیر
Deelstaat van India Vlag van India
Vlag van Jammu en Kasjmir Seal of Jammu and Kashmir color.png
vlag wapen
Kaart van Jammu en Kasjmir
Coördinaten 33°NB, 76°OL
Algemeen
Oppervlakte 222.236[1] km²
Inwoners (2001) 10.143.700[2]
(-[3] inw./km²)
Hoofdstad Srinagar (zomer)
Jammu (winter)
Bestuur en politiek
Bestuurlijke status staat
Datum van ontstaan 1947 (in India)
Gouverneur S.K. Sinha
Chief Minister Ghulam Nabi Azad
Aantal districten 14
Overig
Officiële taal Kasjmiri en Urdu
Geslachtsverhouding 892[2] vrouwen per 1000 mannen
Alfabetiseringsgraad
 - Mannen
 - Vrouwen
55.5%[4]
66,6%
43,0%
Urbanisatiegraad 23,8%
ISO 3166 IN-JK
Portaal  Portaalicoon   India

Jammu en Kasjmir[5] (Kasjmiri: جۄم تٕ کٔشېر, जॅम त॒ कॅशीर Urdu: جموں و کشمیر) is de noordelijkste deelstaat van India. De staat is onderdeel van het internationaal betwiste gebied van Jammu en Kasjmir. India rekent de gehele oppervlakte van dit gebied, dus inclusief de door Pakistan en China bestuurde gebieden, tot het grondgebied van de deelstaat. Het door India bestuurde deel van Jammu en Kasjmir, wat de facto gelijkstaat aan de staat, heeft 10.143.700 (2001[2]) inwoners. Het wordt begrensd door de Line of Control (bestandslijn). Jammu en Kasjmir kent twee hoofdsteden; in de zomer is Srinagar de hoofdstad en in de winter is Jammu de hoofdstad.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied van Jammu en Kasjmir wordt momenteel betwist tussen India, Pakistan en in mindere mate de Volksrepubliek China. De regering van India maakt aanspraak op het volledige gebied, waaronder het gebied dat door Pakistan wordt geregeerd. Pakistan, echter, erkent het Indiase gebiedsdeel niet en noemt dit deel van de staat „Bezet Kasjmir“, terwijl het gebied onder bewind van de Pakistanen Azad Kasjmir („Vrij Kasjmir“) wordt genoemd, behalve de zelfstandige Noordelijke Gebieden.

De Indische overheid verbiedt iedere publicatie die het gebied beschrijft als betwist grondgebied in tegenstelling tot een integraal deel van India, dat, bijvoorbeeld, heeft geleid tot een verbod op de invoer van cd-roms van Encyclopædia Britannica in India in 1998.

In augustus 2019 heeft India de speciale autonomie van de deelstaat, geregeld in artikel 370 van de Indiase grondwet, ingetrokken.[6] De regering van India is verder van plan de deelstaat te splitsen in twee unieterritoria, het westelijke, voornamelijk islamitische deel dat de naam Jammu en Kasjmir zou houden en het oostelijke, dunbevolkte, Ladakh (ook wel West-Tibet genoemd), waar ook een groot deel van de bevolking boeddhist is. Door het intrekken van de autonomie wordt het voor bewoners van de rest van India (dit zijn voornamelijk hindoes) gemakkelijker zich in deze gebieden te gaan vestigen. Pakistan is bezorgd dat dit nadelig is voor de moslims.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Jammu en Kasjmir was tot 1947 een prinselijke staat met een moslimmeerderheid die door een Hindoeistische Maharadja werd geregeerd. Toen de Maharadja Hari Singh weigerde om tot India of Pakistan toe te treden, en in plaats daarvan verkoos onafhankelijk te blijven (in afwachting van een voor hem zo gunstig mogelijk aanbod van India), vielen lokale moslimtroepen, gesteund door Pakistan, het gebied binnen. De maharadja vroeg om hulp van India, die dit weigerde tenzij hij zich bij India aansloot. Na de gedwongen aansluiting viel India Jammu en Kasjmir binnen, en wist een gedeelte van het gebied te heroveren.

Het is sinds die tijd dat India en Pakistan onenigheid hebben over de zeggenschap over het gebied. In feite eisen beide landen de heerschappij over de volledige staat op. De de facto situatie is dat Pakistan controle heeft over het zuidelijke deel van de staat, net onder de helft, China bezit een klein gedeelte, en India de rest van de staat (iets meer dan de helft). India en Pakistan hebben drie keer oorlog gevoerd in Jammu en Kasjmir (Eerste Kasjmiroorlog 1947-1948, Tweede Kasjmiroorlog 1965, Indiaas-Pakistaanse Oorlog van 1971).

In het door Pakistan geregeerde gebied hebben etnische zuiveringen plaatsgevonden door islamitische militanten. Zij dwongen een groot aantal minderheden en oorspronkelijke inwoners de Kasjmirvallei te verlaten. De Pakistanen leiden militanten op om het Pakistaanse deel van Kasjmir te verdedigen. De spanning tussen de twee landen laaide opnieuw op in 2001 en 2002.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De staat strekt zich uit over meerdere grote bergketens op de grens met Pakistan en het Chinese Tibetaans Hoogland. De drie aparte gebieden - Ladakh, Jammu en de Kasjmirvallei - bieden een grote verscheidenheid aan landschappen, religies en mensen. De overwegend islamitische Kasjmirvallei is een mozaïek van bossen, rijstvelden, meren en kanalen, hoewel de lieflijke schoonheid nu verstoord wordt door gewapende opstanden. In Jammu, dat bestaat uit vlakten en bergen, staat de tempel van Vaishno Devi, een belangrijk bedevaartsoord voor hindoes. Het dunbevolkte Ladakh, dat twee derde van het oppervlak van de deelstaat uitmaakt, is een hooggelegen woestijn. Het schrale landschap wordt er verzacht door smaragdgroene oasedorpen, het heldere licht van de wolkeloze blauwe hemel en de silhouetten van de oude boeddhistische kloosters.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van heel Jammu en Kasjmir. Blauw is de Indiase staat en de dunne blauwe lijnen zijn de districtsgrenzen.

Jammu en Kasjmir is bestuurlijk verdeeld in 22 districten[7]. Hieronder volgt een lijst van de districten, gegroepeerd per regio:

De Siachengletsjer, weliswaar onder controle van het Indiase leger, valt niet onder het bestuur van de staat Jammu en Kasjmir.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Statoids: India States (Primary subdivisions, kolom 'Area(km.²)') / Dit betreft het gehele door India opgeëiste gebied, dus inclusief het door Pakistan en China bestuurde deel van Jammu en Kasjmir. Alleen het door India bestuurde deel heeft een oppervlakte van ongeveer 100.000 km².
  2. a b c Census 1 maart 2001 (T 00-003) / Dit is exclusief de bevolking in het door Pakistan en China bestuurde deel van Jammu en Kasjmir.
  3. Het is statistisch onjuist om het inwoneraantal te delen door de oppervlakte, omdat de twee gebieden niet met elkaar overeenkomen (zie hierboven).
  4. Census 1 maart 2001 (T 00-006) / Dit is exclusief de bevolking in het door Pakistan en China bestuurde deel van Jammu en Kasjmir.
  5. Een eerdere versie van dit artikel is een gedeeltelijke vertaling van het artikel Jammu and Kashmir van de Engelstalige Wikipedia. Zie deze pagina voor de bewerkingsgeschiedenis.
  6. https://www.aljazeera.com/news/2019/08/india-abolishes-kashmir-special-status-rush-decree-190805061331958.html
  7. Indiaas Ministerie van Binnenlandse Zaken: Department of Jammu & Kashmir Affairs