Parvati

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cholabeeld van Parvati uit de 10e eeuw.
Danseres als Parvati, met vibhuti op het voorhoofd

Parvati (Sanskriet: पार्वती) is een Hindoeïstische godin. Ze is de dochter van Himavat. Ze wordt ook Uma of Aparna genoemd.

Parvati wordt meestal gezien als de belangrijkste hulp, en echtgenote, van Shiva. Shiva en Parvati hebben samen twee zoons gekregen, Ganesha en Skanda. Zij worden vaak met z'n vieren afgebeeld op de berg Kailash.[1]

Symboliek[bewerken]

Samen met Shiva symboliseert Parvati de kracht om te creëren en te vernietigen. Alleen al haar aanwezigheid was voldoende om bij Shiva onbeheersbare verlangens los te maken. Zij staat echter ook symbool voor het huwelijk, de gehoorzame vrouw en het leven als Ascese. Parvati is ook de godin van de schoonheid en heeft een bijzonder voluptueuze verschijning[2]

Verschijningsvormen[bewerken]

Parvati kent ook woeste verschijningsvormen maar draagt daarvoor andere namen:[1]

  • Durga, de heldhaftige godin die speciaal geschapen is om de goden te hulp te komen als ze in gevecht zijn met halfgoden.
  • Kali, de zwarte godin. Dit is Parvati in haar meest angstwekkende vorm. Ze heeft haar tong, zwart van het bloed, uit haar mond hangen en draagt mensenschedels om haar nek. Zij is de enige godin waaraan bloed geofferd wordt. De stad Calcutta is naar haar vernoemd.

Durga en Kali worden ook als afzonderlijke godinnen vereerd.

Zie ook Dakshayani

Trivia[bewerken]

  • Binnen verschillende tantra stromingen wordt Parvati gezien als de energiestroming van het vrouwelijke aspect, vergelijkbaar met yin.

Afbeeldingen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. a b Sjoerd de Vries (2003). Hindoeïsme voor beginners: Forum Amsterdam.
  2. Lance Dane (2005). Geïllustreerde Kama Sutra. Lisse: Rebo Productions.