Embleem van Afghanistan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het embleem van Afghanistan

Het embleem van Afghanistan is het staatssymbool van het land en is in verschillende vormen verschenen op de vlag van Afghanistan sinds de oprichting van die staat. Het embleem was echter afwezig van de vlag tijdens de jaren 1980, toen een Communistisch marionettenregime het land regeerde, en in de late jaren 1990, tijdens de regeerperiode van de Taliban.

De nieuwste vorm van het logo heeft dezelfde Arabische inscriptie als die op de shahadah. Daaronder staat een afbeelding van een moskee met een mihrab, in de richting van Mekka met een bidmatje erin.

Het embleem, men zou het het Afghaanse rijkswapen kunnen noemen, komt voor op tal van Afghaanse ridderorden.

In het wapen staat ook een jaartal volgens de Afghaanse kalender, dat verwijst naar de onafhankelijkheid die werd bevochten op de Britten die in de Anglo-Afghaanse Oorlogen herhaaldelijk vanuit de kolonie Brits-Indië hebben getracht Afghanistan te veroveren. Het jaartal betreft 1298, d.i. 1919 volgens de westerse kalender: in dat jaar slaagden de Afghanen in de Derde Anglo-Afghaanse Oorlog erin de derde en laatste Britse poging af te weren.

Historische emblemen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook de artikelen: Geschiedenis van Afghanistan en Tijdlijn van Afghanistan