Vriendschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vriendinnen

Vriendschap is een nauwe (over het algemeen niet-seksuele) relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Een vriendschap is dus mogelijk tussen man en vrouw maar ook tussen twee mannen of twee vrouwen. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'makker', 'maat', 'gabber', 'slapie', 'mattie' of 'bro' (afgeleide van brother, oftewel broeder).

Vriendschappen worden gesloten. Met woorden, zoals kinderen dat doen ('zullen we vriendjes worden?'), of zonder. Vrienden helpen elkaar en aanvaarden meer van elkaar dan andere relaties. Ook dat wat men als vrienden of vriendinnen voor elkaar doet wordt vriendschap genoemd. Bij een belangeloze vriendschap kijkt de één naar wat de ander nodig heeft en plaatst hij zijn eigen belangen/verlangens op de achtergrond.

Varianten en gradaties[bewerken]

Twee mensen die een bijzonder hechte en langdurige vriendschap hebben, worden vaak boezemvrienden genoemd; vrouwen heten dan ook wel hartsvriendinnen. Ook de termen beste vriend en beste vriendin worden veel gebruikt. Naast de vriend bestaat er ook de kennis. Met een kennis gaat men over het algemeen luchtig vriendschappelijk om; wederzijdse verwachtingen, inspanningen en verplichtingen zijn in dat soort contacten niet zo belangrijk en soms geheel afwezig.

In het Nederlands wordt het woord vriend of vriendin voor zowel een vriendschappelijke als een liefdesrelatie gebruikt, wat verwarrend kan zijn. Een apart woord voor seksuele relaties, zoals 'lover', 'boy-/girlfriend', 'petit(e) ami(e)', 'petit(e) copain/copine' etc. is minnaar, of minnares. In het Vlaams spreekt men ook wel van 'een lief' bij een verkering (zowel de kindervariant als de meer serieuze).

Men zal in veel gevallen uit de context moeten afleiden om welke betekenis het gaat.

Soms wordt het woord dan in een verkleinde vorm gebruikt: 'ze heeft een nieuw vriendje'. Maar in bepaalde kringen wordt ook het verkleinwoord gebruikt voor niet-seksuele relaties.

Sociaalnetwerksite[bewerken]

Op een sociaalnetwerksite kan een lid vaak een ander lid een vriendschapsverzoek doen. Als de ander akkoord gaat gelden de twee op de site als elkaars vriend. Men kan dan vaak van de pagina van het ene lid via een link naar de pagina van het andere lid gaan. Ook zijn er privileges aan de vriendschap verbonden, zoals meer informatie van de ander zien, en mogelijkheden om op de pagina van de ander iets toe te voegen.