Open relatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een open relatie of vrije relatie is gewoonlijk een vaste relatie waarbij de partners elkaar toestaan om ook seks met anderen te hebben.[1] Binnen een huwelijk wordt een open relatie ook wel een open huwelijk genoemd.

In westerse samenlevingen zijn monogame relaties historisch gezien de norm; sommige paren menen echter dat hun relatie 'gezonder' is als zij elkaars seksuele vrijheid niet beperken. Dit wil niet zeggen dat een open relatie minder hecht of bestendig is dan een monogame relatie: gewoonlijk zeggen partners in een open relatie elkaar wel degelijk als 'liefde van hun leven' te zien. Soms beperken de partners elkaar wel in enige mate, wanneer de één bijvoorbeeld slechts dán met een derde seks mag hebben als de ander dit goedkeurt.

Ongeveer 3 à 4 procent van de Nederlanders heeft een open relatie.[2][3]

Definities[bewerken]

Volgens Winston (2017) is een open relatie "een relatie tussen twee personen, waarbij beide partners vrij zijn om romantisch of seksueel andere partners na te jagen".[4] Volgens Sanger & Taylor (2013) zijn open relaties "relaties van koppels die de mogelijkheid openlaten dat een of beide mensen andere seksuele relaties hebben".[5] Stewart (2013) definieert een open relatie als "iedere relatie waarin twee (of meer) mensen besluiten non-monogaam te zijn", waarbij monogamie wordt gedefinieerd als "één seksuele partner hebben"; voorts tekent ze aan dat "in sommige contexten open relaties ook polyamorie of swingen kunnen omvatten".[6]