Swingen (partnerruil)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Swingen is een vorm van intieme vriendschap tussen twee of meerdere stellen of koppels.

Tussen beide partners van het swingerpaar moet een liefdesband bestaan of ze moeten gehuwd zijn. Alleen bij hen is het ruilen cq delen van partner swingen. Singles die veel van sekspartner wisselen zijn geen swingers. Een man en een vrouw die elkaar toevallig en eenmalig ontmoeten en een parenclub bezoeken zijn evenmin swingers. Bij swingen is het belangrijk dat beide partners in álles open en eerlijk naar elkaar zijn. Dat betekent onder andere in elkaar wensen, maar ook over elkaars grenzen. Zo ziet men dat veel stellen grenzen aan elkaar opleggen. Bijvoorbeeld, seks altijd in het zicht van elkaar, of bepaalde seksuele handelingen alleen aan elkaar toezeggen. De ultieme swingers zijn de polyamoreuze stellen die zoveel vertrouwen in elkaar en hun relatie hebben dat ze elkaar de vrijheid geven om liefdesrelaties met anderen te mogen hebben en dat te mogen uiten. De swingdates worden daardoor vaak nog intenser.

Meestal betreft het man-vrouwstellen die andere man-vrouwstellen ontmoeten voor seks en/of blijvende intieme vriendschappen, veelal met partnerruil. Het swingen kent verschillende vormen. Zo zijn er stellen/koppels die uit zijn op een seksuele relatie onderling terwijl anderen het juist willen beperken tot flirten. Vaak ontmoeten swingers elkaar in zogenaamde parenclubs. Dit zijn uitgaansgelegenheden die gericht zijn op dit soort erotische ontmoetingen.


Nevenvormen[bewerken]

Swingen is een specifieke vorm van groepsseks, namelijk een waar de groep gevormd wordt door echtparen. Er is een erotische component nodig om van swingen te kunnen spreken. Echtparen die elkaar ontmoeten tijdens een sociocultureel evenement swingen niet, omdat het erotisch element ontbreekt. Een lichte vorm van swingen is die waarbij de partners van twee of meer koppels flirten met elkaar. Een andere zachte vorm van swingen is wat de Fransen mélangisme noemen, waarbij een echtpaar streelt en zoent met een ander echtpaar. Same-room-seks is een onechte vorm van swingen. Twee of meer paren vrijen in dezelfde ruimte, maar elk met zijn eigen partner. Dit houdt een voyeuristisch en exhibitionistisch element in. In het Engels wordt de term soft swap gebruikt voor die vorm van partnerruil waarbij niet gepenetreerd wordt. De echtparen ruilen van partner om te kussen, strelen, of in een verdergaande vorm voor fellatio of cunnilingus. Met de term full swap bedoelt men dan een volledige vorm van partnerruil met penetratie. Wapdating. Wat bij homoseksuelen de "chemdate" wordt genoemd, wordt in de swingwereld als "wapdate" omschreven. Hierbij wordt tijdens de gezamenlijke date door beide, cq meerdere stellen drugs (veelal xtc, ghb, ketamine, lachgas of poppers) gebruikt om hen te helpen om in een liefdesflow te komen, de seks langer vol te kunnen houden, en/of zich minder geremd te voelen. Bij deze mensen, en met name de GHB gebruikers, is het vaak zo dat ze uit zichzelf niet in de juiste flow/sfeer komen om de gezamenlijke seksualiteit te beleven.


Literatuur[bewerken]

Film[bewerken]