Swingen (partnerruil)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Swingen is een vorm van intieme vriendschap tussen twee of meerdere stellen of koppels.

Tussen beide partners van het swingerpaar moet een liefdesband bestaan of ze moeten gehuwd zijn. Alleen zij kunnen van partner ruilen met een ander paar. Singles die veel van sekspartner wisselen zijn geen swingers. Een man en een vrouw die elkaar toevallig en eenmalig ontmoeten en een parenclub bezoeken zijn evenmin swingers. Ook paren die een open relatie hebben waarbij de partners mogen vrijen met derden zonder dat de wederhelft er bij is, zijn geen echte swingers.

Meestal betreft het man-vrouwstellen die andere man-vrouwstellen ontmoeten voor seks en/of blijvende intieme vriendschappen, veelal met partnerruil. Het swingen kent verschillende vormen. Zo zijn er stellen/koppels die uit zijn op een seksuele relatie onderling terwijl anderen het juist willen beperken tot flirten. Vaak ontmoeten swingers elkaar in zogenaamde parenclubs. Dit zijn uitgaansgelegenheden die gericht zijn op dit soort erotische ontmoetingen.

Nevenvormen[bewerken]

Swingen is een specifieke vorm van groepsseks, namelijk een waar de groep gevormd wordt door echtparen. Er is een erotische component nodig om van swingen te kunnen spreken. Echtparen die elkaar ontmoeten tijdens een sociocultureel evenement swingen niet, omdat het erotisch element ontbreekt. Een lichte vorm van swingen is die waarbij de partners van twee of meer koppels flirten met elkaar. Een andere zachte vorm van swingen is wat de Fransen mélangisme noemen, waarbij een echtpaar streelt en zoent met een ander echtpaar. Same-room-seks is een onechte vorm van swingen. Twee of meer paren vrijen in dezelfde ruimte, maar elk met zijn eigen partner. Dit houdt een voyeuristisch en exhibitionistisch element in. In het Engels wordt de term soft swap gebruikt voor die vorm van partnerruil waarbij niet gepenetreerd wordt. De echtparen ruilen van partner om te kussen, strelen, of in een verdergaande vorm voor fellatio of cunnilingus. Met de term full swap bedoelt men dan een volledige vorm van partnerruil met penetratie.

Literatuur[bewerken]

Film[bewerken]